Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40288

PVBA : MIVB: Beheerscontract, zware klap voor de reizigers

$
0
0
Binnenkort 3 euro voor een tramkaartje?De studiedienst van de PVDA maakte een analyse van het nieuwe Beheerscontract 2013-2017, dat de MIVB en de Brusselse gewestregering hebben afgesloten. Het belooft niet veel goeds voor de reizigers, voor het personeel en voor de mobiliteit in het algemeen in het gewest en de hele Brusselse agglomeratie.

Na de voorbije twee jaar de tarieven al te hebben verhoogd met 7,45 % – heel wat meer dan de indexstijging – schept het nieuwe beheerscontract nog meer ruimte voor tariefverhogingen.
Bovenop de index mag een kaartje 2% meer gaan kosten, afgerond tot 50 cent. Dit is twee keer meer dan in het vorige beheerscontract, waarin tariefverhogingen werden toegelaten tot maximum 1% bovenop de index.

Tussen nu en 2017 zouden de tarieven buiten de index met 8% kunnen stijgen en, rekening houdend met een indexstijging van 2%, zelfs met 16%. Een kaartje van 2,5 euro kost in de toekomst wellicht 2,70 euro of zelfs 2,90 euro. Door afronding naar boven tot 50 cent komen we al snel in de buurt van de 3 euro.

De prijsstijging voor een abonnement kan tegen 2017 oplopen tot 80 euro. Het is niet denkbeeldig dat we 580 euro moeten betalen voor een jaarabonnement in 2017, tegen 499 euro vandaag. Een MTB abonnement kan oplopen tot 657 euro, in plaats van 567 vandaag.


Benjamin Pestieau, voorzitter PVDA Gewest Brussel: “De Brusselse gewestregering beweert een mobiliteitsbeleid te ontwikkelen ‘voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk’. Maar het ziet er eerder naar uit dat dit beleid zich vooral richt op zoveel mogelijk mensen met geld. We staan ver af van gewaarborgde mobiliteit voor iedereen.”

Het argument dat minister van mobiliteit Brigitte Grouwels gebruikt om dit beleid te verdedigen, is dat ze de investeringsmiddelen wil veiligstellen voor het programma, dat voorziet in een dekkingsgraad van om en rond de 50%. Met andere woorden: er komt niets in huis van de Brusselse regeringsverklaring waarin uitdrukkelijk is opgenomen dat het beleid streeft naar gratis openbaar vervoer, dat iedereen het recht op mobiliteit verzekert. “De mooie verkiezingsbeloften van PS, Ecolo en CDH in 2009 lijken vandaag ver weg,” aldus nog Benjamin Pestieau die zijn verontwaardiging niet kan verhelen:

“Het is echt een zware klap voor de reizigers en in het bijzonder voor de abonnees die aangewezen zijn op het openbaar vervoer om naar hun werk te gaan en voor de vele mensen in Brussel die geen andere vervoersmiddelen hebben. Met dit beleid betalen de reizigers twee keer voor de uitbouw van het openbaar vervoer. Een eerste keer via de belastingen. Daar komen immers de subsidies vandaan, waar alle burgers in verhouding tot hun inkomen een bijdrage aan leveren. Een tweede keer door de betaling van een kaartje of een abonnement. De Brusselse regering ziet de reizigers blijkbaar als echte “melkkoeien”, om de woorden te gebruiken van de vroegere baas van de MIVB.”
Wat stelt de PVDA voor? Op korte termijn moet de regering alle tarieven tot in 2017 bevriezen. Voor 65-plussers moet het openbaar vervoer ook opnieuw volledig gratis zijn.

Daarnaast moet er een werkgroep komen die kan bestuderen hoe we het openbaar vervoer in Brussel - en in heel het land - voor alle gebruikers gratis kunnen maken. Deze werkgroep moet ook onderzoeken wat gratis openbaar opbrengt in termen van mobiliteit, gezondheid en veiligheid.

Een meer gedetailleerde analyse van het beheerscontract 2013-2017 vindt u vanaf 25 maart op de website van de PVDA: www.pvda.be
Contact:
• Benjamin Pestieau – voorzitter PVDA Brussels gewest -
• Lucien Materne – verantwoordelijke MIVB-STIB, studiedienst van de PVDA - lucien.materne@skynet.be –

Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 40288