Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40303

Homogene, duidelijke bevoegdheidspakketten

We lezen net een voorbeeldje van het gefoefel in onze staatsorganisatie.

De constante bij de staatshervormingen was dat de Franstaligen altijd maar beknibbelden, uitzonderingen wilden, problemen zochten ... enz. zodat het altijd maar een warboel was en bleef.

Het voorbeeldje gaat over verkeer, maar ik wil me niet tot dat beperken. Ik gebruik het maar als voorbeeld.

Om veel zever en energieverlies te voorkomen, hebben we eindelijk eens nood aan een degelijke staatshervorming.
Zuiver op de graat.

Hier is het voorbeeld dat nu in de gazet staat, en voor alle duidelijkheid, volgens de Wiki, waren de bevoegde ministers in die periode, ofwel de zatten Daerden, ofwel Isabelleke Durant.
Franstaligen dus, die niet veel goesting hadden om de geest van de staatsorganisatie, en zelfs niet de wettelijkheid ervan, te erkennen.

En in ons justitieel systeem, duurt dat dus zowat tien jaar eer het grondvoddelijk Hof zich daarover eindelijk uitlaat.

(noot: ge moet niet afkomen met een terugkeer naar een unitaristisch b. Want er is geen enkele partij in het parlement die zulks in haar programma heeft staan. Ge moogt wel raden waarom.)


http://www.standaard.be/artikel/deta...30402_00526347

Waren parkeerboetes zeven jaar lang onwettig?



Citaat:

Waren de parkeerboetes die tussen 2003 en 2010 in België zijn uitgeschreven eigenlijk wel wettig? Over die vraag buigen de juristen van de FOD Mobiliteit zich nadat het Grondwettelijk Hof delen van een wet uit 2003 strijdig verklaarde met de bevoegdheidsverdeling in ons land.

Het Grondwettelijk Hof stelde vorige week vast dat een federale wet met verschillende bepalingen rond verkeersveiligheid uit 2003 minstens gedeeltelijk in strijd is met de bevoegdheidsverdeling die sinds 1980 in België geldt. De betrokken regelgeving komt volgens de rechters immers aan de gewesten toe. Die hebben echter pas in 2010 de eigen regels aangepast.

Wat dat concreet betekent voor de uitgeschreven boetes is voorlopig niet duidelijk. Op het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet kan men slechts kwijt dat de gevolgen van de uitspraak nog volop bestudeerd worden.

De wet in kwestie gaat trouwens veel ruimer dan enkel het parkeerbeleid. Het Grondwettelijk Hof sprak zich donderdag echter enkel uit over artikel 37.

Aan de basis van de hele kwestie ligt een boete van nog geen dertig euro. De Antwerpse foutparkeerder in kwestie stapte daartegen naar de rechter, wat de hele zaak aan het rollen bracht.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 40303