Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

BUB: "RIP Thatcher. Een overtuigd unitariste is heengegaan."

$
0
0
Van de BUB-persdienst:

---

THATCHER WAS OVERTUIGD UNITARIST

THATCHER : DE DOOD VAN EEN ULTRA-LIBERAAL EN EEN UNITARISTE

Op maandag 9 april 2013 overleed de vroegere Britse eerste minister Margaret Thatcher aan een hartstilstand. Geliefd bij de ene en gehaat door de andere bestuurde de “Ijzeren Dame”, zoals ze genoemd werd, het Verenigd Koninkrijk van 1979 tot 1990. Haar sociaal-economische politiek was heel controversieel, maar niemand zal ontkennen ze een hekel had aan separatistische stromingen. Ze bekritiseerde ook het Belgische sociaal systeem en het federalisme.


Thatcher ontmoet Martens en Tindemans in 1985

1) Een zeer liberale politica

Wat betreft het Belgische sociaal systeem is de centrumpartij B.U.B. het niet eens met de kritiek van Thatcher, ook al is het systeem niet perfect en kan het verbeterd worden. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog genieten de Belgen van één van de beste systemen van sociale zekerheid van de wereld, wat de internationale klasseringen bevestigen. De levensverwachting in België is ook licht hoger dan die in Groot-Brittannië (79,77 jaar tegen 79,53 jaar voor de periode van 2005 tot 2010) (Bron: Verenigde Naties, Wikipedia).

Evenals België werd Groot-Brittannië zwaar door de economische crisis van de jaren 70 en 80 getroffen, die de regeringen van beide landen ertoe gedwongen heeft de koolmijnen te sluiten, wat heel wat frustratie en armoede met zich meebracht. Maar het Britse systeem heeft niet zo goed de sociale schok opgevangen als het Belgische.

2) Een overtuigde unitariste

In 1982 leidde Thatcher met succes een oorlog tegen Argentinië, dat de Britse Falklandeilanden bezette. Maar ze verzette zich ook tegen de Schotse en de Noord-Ierse separatisten. Wegens de aanslagen van de IRA beschouwde ze de separatistische Ierse beweging als een separatistische bende waarmee elke onderhandeling onmogelijk was.

De B.U.B. deelt de kritiek van Thatcher op het Belgisch federalisme, een systeem dat tijdens de regeerperiode van Wilfried Martens, de Belgische eerste minister die België tijdens dezelfde periode bestuurde als Thatcher het Verenigd Koninkrijk, sterk ontwikkeld werd. Thatcher, die het hoofd moest bieden aan de onafhankelijkheidsdrang van bepaalde Schotten, Noord-Ieren en Welshmen, kon natuurlijk geen staatssysteem goedkeuren dat de echte of vermeende verdeling van het land nog meer benadrukt. Of men nu socialist of liberaal is, het valt moeilijk te ontkennen dat ze op dat vlak gelijk had.

Wilfried Martens verwoordde het standpunt van Thatcher op deze wijze: “Ze zei dat de Belgen het verkeerde systeem hadden.” […] “Al bij al was ze zeer denigrerend over België, over ons sociaal systeem en over het federalisme.” (Het Belang van Limburg, 9 april 2013, p. 7). We lezen hier wel tussen de lijnen dat Thatcher niet zozeer België bekritiseerde, maar de manier waarop het bestuurd werd (en nog steeds wordt).

Een anekdote uit 1999 toont dit aan: toen ze een bezoek bracht aan de Belgische ondernemer Roger De Clerck in zijn woning in West-Vlaanderen om de 75ste verjaardag van deze Belgische miljonair te vieren, had deze de Europese, Britse en Amerikaanse vlaggen aan zijn gevel uitgehangen terwijl hij vergeten was eveneens de Belgische vlag te laten wapperen. Thatcher merkte dit op en eiste dat de Europese vlag onmiddellijk door de Belgische vlag vervangen werd, “zoals bij de Bevrijding”, zei ze aan Roger De Clerck. Haar bevel werd (uiteraard) onmiddellijk uitgevoerd.

Spijtig genoeg voor haar en in zekere zin ook voor de eenheid van het Verenigd Koninkrijk heeft de eerst in Schotland in 1987 en een jaar later in Engeland ingevoerde “poll tax” (lokale belasting) haar in 1990 tot ontslag gedwongen. Deze vergissing heeft misschien ook het unitaire karakter van de Britse staat aangetast wat Noord-Ieren, Schotten en Welshmen ertoe heeft aangezet om meer autonomie op te eisen (the process of devolution). De krant “New Statesman” schreef het zo in een tekst op haar website van 26 februari 2009:

“It was the poll tax, more than any other facet of Thatcherism, that ensured the disintegration of the old unitary British state. […] Thatcher was a sincere Unionist who thought she understood the Scots, and that they would eventually come round. Her enduring legacy, however, may be the disintegration of the British state she loved.” http://www.newstatesman.com/uk-polit...tland-thatcher

3) Conclusie

De balans van 11 jaar Thatcherisme voor de Britse staat is dus matig, maar een separatist kan haar erfenis niet opeisen als hij of zij zichzelf niet belachelijk wil maken.

---

http://www.unionbelge.be/?p=6977

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908