Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

N-VA in Europees Parlement blokt mee bevriezing CO2-handel af

$
0
0
Het Europees Parlement heeft vandaag besloten niet in te gaan op het zogenaamde 'backloading' voorstel van de Europese Commissie waarmee de hoeveelheid Europese CO2-emissierechten tijdelijk verminderd had moeten worden. Ook Europees Parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) neemt stelling in: "De handel in CO2-emissierechten speelt in de EU een sleutelrol voor onze industrie. Het is belangrijk dat de Europese Commissie rechtszekerheid biedt aan de ondernemingen. Ad hoc ingrijpen in het systeem ondermijnt het vertrouwen."

Waarover gaat het? De start van de Europese handel in broeikasgasemissierechten in 2005 geeft bedrijven een beperkt aantal uitstootrechten. De hoge koolstofprijs die betaald moet worden voor wie meer wil uitstoten, moet bedrijven aanzetten tot investeringen in koolstofarme technieken en hernieuwbare energie, hetgeen op zijn beurt weer een vermindering van de uitstoot tot gevolg moet hebben.

Demesmaeker: "De N-VA heeft steeds een ambitieus klimaatbeleid gesteund, onder andere de Europese doelstelling om tegen 2020 de CO2-uitstoot met 20% te verminderen. Een systeem van emissiehandel kan daar zeker toe bijdragen, vooral als dit past in een internationaal kader dat breder is dan enkel de EU."

Sinds het begin van de economische crisis in 2008 is door een vermindering van de economische productie een fors overschot aan uitstootrechten ontstaan. De koolstofprijs is gedaald van ongeveer 30 euro/ton CO2 naar circa 5 euro/ton CO2. Door 900 miljoen CO2-rechten pas in 2019-2020 op de markt te brengen ('backloading'), hoopt de Europese Commissie de koolstofprijs kunstmatig hoog te houden. Een lage prijs betekent echter niet noodzakelijk dat de emissiehandel niet werkt. Het is bewust opgezet als een marktsysteem, het is niet aan de Europese Commissie om de prijs op te leggen.

"Zeker in de economisch moeilijke tijden die we nu doormaken, zou het 'backoading' voorstel instabiliteit creëren en het investeringsvertrouwen ondermijnen. Wat we nu moeten doen is focussen op groei en het industriële weefsel in Europa versterken", meent nog Demesmaeker.

Na de stemming van vandaag zal de Milieucommissie in het Parlement zich nu opnieuw moeten buigen over het dossier.

Contactinfo:
Kantoor Mark Demesmaeker



mark.demesmaeker@ep.europa.eu

www.markdemesmaeker.eu

Auteur(s):
Mark Demesmaeker, Europees parlementslid
Thema('s): Europa


Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908