Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

Vlaamse Regering : Minder vervuiling in de Vlaamse lucht

$
0
0
De jongste tien jaar verbeterde de luchtkwaliteit en daalde de uitstoot van verontreinigende stoffen. In 2000 stond nog meer dan de helft van de Vlaamse bevolking bloot aan te veel dagen met hoge fijnstofconcentraties, in 2011 is dit aantal teruggebracht tot een derde. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “Het beleid dat we voeren en onze inspanningen leveren resultaat op. We moeten die nu voortzetten en waar nodig versterken.”

In 2011 voldeden de jaargemiddelde meetwaarden voor fijn stof van alle Vlaamse meetstations aan de jaargemiddelde grenswaarde die Europa hanteert voor de bescherming van de menselijke gezondheid. De daggrenswaarden werden wel nog overschreden, maar dit was voor een groot deel toe te schrijven aan ongunstige meteorologische omstandigheden.

Door luchtkwaliteitsmetingen en het toepassen van geavanceerde berekeningsmodellen weten we dat in 2011 een derde van de Vlaamse bevolking op te veel dagen bloot stond aan te hoge fijnstofconcentraties. Al gaat het duidelijk de goede richting uit, want in 2000 ging het nog om meer dan de helft van de Vlamingen. De verbeterde luchtkwaliteit gaat gepaard met een daling met 25% van de uitstoot van rechtstreeks uitgestoten fijn stof in de periode 2000-2011.

Het Vlaams luchtkwaliteitsplan, goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 30 maart 2012 (zie: www.lne.be), moet ervoor zorgen dat aan de grenswaarden voor stikstofdioxide (NO2) tegen 2015 voldaan wordt. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege wil met dit plan de uitstoot van stikstofoxiden (zowel stikstofdioxide als stikstofmonoxide) inperken op basis van een brede waaier aan maatregelen. Deze maatregelen hebben in het bijzonder betrekking op het wegverkeer maar ook op andere sectoren zoals scheepvaart en industrie.

De rapporten ‘Luchtkwaliteit in Vlaanderen 2011’ en ‘Lozingen in de lucht 2000-2011’ van de VMM geven een overzicht van relevante luchtverontreinigende stoffen en broeikasgassen die respectievelijk gemeten en uitgestoten worden in Vlaanderen. Een kleine selectie:

- De emissiereductie van de zware metalen hangt sterk af van het soort metaal. De meetresultaten leren dat in 2011 lokaal nog verhoogde concentraties aan cadmium (Beerse), arseen (Beerse en Hoboken) en nikkel (Genk) worden gemeten. De Vlaamse administratie volgt deze meetresultaten nauwgezet op. Vanaf 31 december 2012 moet Vlaanderen aan streefwaarden voor deze metalen voldoen.

- De verzurende emissie, verantwoordelijk voor de zogenaamde ‘zure regen’ is sinds 2000 met 42% afgenomen. Vooral de sterk verminderde uitstoot van zwaveldioxide (SO2) heeft hieraan bijgedragen. Deze reductie werd hoofdzakelijk gerealiseerd door maatregelen bij elektriciteitscentrales, raffinaderijen, de industrie en gebouwenverwarming.

- De totale broeikasgasemissies zijn in 2011 ten opzichte van 2000 met 12% gedaald. Tegenover 2000 daalde de CO2-uitstoot in 2011 met 5%.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “We slagen erin de luchtkwaliteit in Vlaanderen steeds nauwkeuriger en gedetailleerder in kaart te brengen. Zo breidt het luchtkwaliteitsmeetnet van de VMM in 2013 uit met een nieuw verkeersgericht meetstation in Gent en worden bestaande fijnstofmeettoestellen vernieuwd. We schaven ook voortdurend de luchtemissie-inventaris bij. Dat laat ons toe, ook in functie van internationale rapporteringsverplichtingen ons luchtbeleid zo sterk mogelijk te onderbouwen.”

Dat Vlaanderen zich ook in internationale context engageert, illustreert o.m. de participatie van de VMM aan het Europees Joaquin-project. Samen met 13 partners uit 4 landen worden beleidsmaatregelen tegen luchtverontreiniging getest op hun efficiëntie. Binnen dit Europees project investeert de VMM ook in meetapparatuur voor ultrafijn stof want er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze ultrafijne deeltjes belangrijke gezondheidsschade zouden veroorzaken. Voorts vroeg de Belgische delegatie op de jongste Europese Raad Leefmilieu van 25 oktober aan de Europese Commissie om meer bronmaatregelen te nemen om de huidige ambitieuze doelstellingen inzake luchtkwaliteit te kunnen realiseren.


De rapporten ‘Luchtkwaliteit in Vlaanderen 2011’ en ‘Lozingen in de lucht 2000-2011’
kunt u raadplegen op www.vmm.be/pub

Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908