Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

BUB: "Hebben 'Vlaams'-nationalisten de giframp in de hand gewerkt?"

$
0
0
Van de BUB-persdienst:

---

TREINRAMP TE WETTEREN EN ONGEVAL IN SPA: EEN KRITISCHE ANALYSE





Op 4 mei 2013 deed zich een treinramp voor in de provincie Oost-Vlaanderen te Wetteren. Volgend op die ramp kwamen giftige stoffen vrij. Er viel één dode door de schadelijke gassen en vele mensen moesten geëvacueerd worden. Op 7 mei 2013 deed een zwaar verkeersongeluk met een overbeladen vrachtwagen zich voor in de provincie Luik te Spa. Er vielen 2 doden en 4 gewonden. Wat is er precies gebeurd en welke lessen moeten uit deze ernstige incidenten getrokken worden?

I. Treinramp in Wetteren

1. Wat is er gebeurd?

De treinramp deed zich op 4 mei 2013 voor in de Oost-Vlaamse gemeente Wetteren. Nadat eerst zes van de dertien wagons van een Duitse goederentrein ontspoorden, kantelden er enkelen. Drie wagons vlogen in brand. Tot overmaat van ramp bevatten sommige wagons het zeer licht ontvlambare en giftige acrylnitryl en andere cyanide. Tijdens de bluswerken liepen bovendien giftige stoffen de riolering in waarna ze in de Schelde terechtkwamen met alle rampzalige gevolgen voor het milieu vandien.

Wegens het ontploffingsgevaar werd in eerste instantie een veiligheidsperimeter van 500 meter rond het ongeval uitgezet. De vijfhonderd bewoners binnen deze perimeter moesten hun huizen verlaten. In een tweede perimeter van een kilometer kregen de mensen de raad om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven.

2. Chaos troef

De dag nadien, op 5 mei 2013, meldde gouverneur Briers dat ramen en deuren niet langer gesloten moesten blijven. Het gevaar was zogezegd volledig geweken. Op 6 mei mochten alle bewoners dan ook terugkeren. Nochtans waren de resultaten van de metingen op dat moment niet bekend. Overigens, voor die metingen zijn verschillende instanties bevoegd – de “Vlaamse” Milieumaatschappij staat in voor de metingen van het putwater, de regionale OVAM voor de metingen van bodemstalen en het Federaal Voedselagentschap analyseert groenten, fruit, eieren en melk – wat de coördinatie natuurlijk niet bevordert. Toch werd diezelfde dag nog bekend dat 47 mensen (die het dichts bij de ramp wonen) nog niet terug naar huis mochten. ’s Avonds werd dat aantal nog verhoogd: 200 van de 500 mensen die geëvacueerd werden, mochten niet terug naar huis, omdat de waarden van de giftige stoffen hoger lagen dan eerst gedacht. Op 7 mei werd gemeld dat de geëvacueerde bewoners toch niet naar huis mochten en dat een massale evacuatie van duizenden personen werd voorbereid. De gifwaarden lagen op sommige plaatsen immers 8 maal zo hoog als het toegelaten gemiddelde. Mensen die opnieuw naar huis mochten, werden opnieuw geëvacueerd. Uiteindelijk mochten de meeste geëvacueerden op 12 mei dan toch naar huis en werd de toestand na de bergingswerken van de brandweer weer stabiel.
Een periode van totale chaos kwam tot een einde.

3. Een gouverneur die zijn ambt onwaardig is

Nochtans beweerde de Oost-Vlaamse gouverneur Briers (N-VA) aanvankelijk dat er niets aan de hand was. Daarna zei hij dat hem geen enkele schuld trof, hoewel hij bevoegd is voor de veiligheidscoördinatie en voor de implementatie van het rampenplan. Hei zei dat hij nog maar pas in functie was en daarom nog één en ander moest leren. De N-VA duidt dus incompetente bestuurders aan…

Bovendien viel er een dode als gevolg van de vrijgekomen gifstoffen. Briers vertelde dat de familie van de overleden man slecht opgevangen was en dat de dode “misschien” te vermijden was. Briers cynische commentaar was voorts dat “het er veel meer hadden kunnen zijn”. Of nog: “Ik heb respect voor de bevolking van Wetteren, die nog steeds niet weet wat er met hen en met de giftige gassen gaat gebeuren.”

Het slachtoffer had vermeden kunnen worden als de evacuatie en communicatie op een heldere en transparante manier waren verlopen. Zijn dood was immers niet het gevolg van de treinramp zelf, maar wel van het vrijkomen van de giftige stoffen. Immers, wanneer acrylnitryl met vuur in aanraking komt, ontstaat een chemische reactie en wordt blauwzuur gevormd. Toxicoloog Jan Tytgat van de KULeuven verduidelijkt: “Het gaat hier over blauwzuur, een erg giftig gas dat we kennen uit de uitroeiingskampen van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.”. De incompetentie van de Briers is zo schrijnend dat zelfs de flamingantische pers hem niet ontziet. Zo noemt De Standaard hem ongeschoold terzake. Het Laatste Nieuws omschrijft hem als een “amateur”. De Morgen heeft het over een “politiek geparachuteerde creatuur”. Als we daarbij ook verwijzen naar het nazistisch verleden van een deel van de “Vlaamse” beweging worden de gasramp en de misplaatste opmerkingen van Briers wel erg cynisch. Er zijn werknemers die voor veel minder ontslagen worden.

De Vlaams-nationalist Jan Briers werd, op voordracht van de N-VA, na lang politiek getouwtrek, op 1 februari 2013 door de « Vlaamse” regering tot gouverneur benoemd. Voordien was hij organisator van het muziekfestival van “Vlaanderen”. De dag voor zijn aanstelling verklaarde hij nog op Terzake: “De Oost-Vlamingen hoeven zich niet ongerust te maken. De gouverneur is er klaar voor.” Vandaag weten de Oost-Vlamingen wel beter.

4. De Belgische Spoorwegen

Laten we niet vergeten dat aan de basis van de ramp een zoveelste treinramp lag. Tussen 1980 en 1993, het jaar waarin België officieel een federale staat werd, deden zich twee treinongevallen voor: één in 1982 (door een individuele fout van de bestuurder) en één in 1991. Sedertdien is het aantal ongevallen exponentieel gestegen. De oorzaak is niet ver te zoeken.

We overlopen even het rijtje: op 27 maart 2001 was er de treinramp van Pécrot (Brabant), waarbij acht mensen het leven lieten. Op 19 november 2009 ontspoorde een trein te Bergen (Henegouwen) waarbij één dode viel. Op 15 februari 2010 was er een aanrijding tussen twee treinen te Buizingen in Brabant (negentien doden, honderdzestig gewonden). Op 12 april 2012 ontspoorde een goederentrein te Melsele (provincie Oost-Vlaanderen), een maand later botsten twee goederentreinen in Tintigny (provincie Luxemburg); enkele dagen later volgde een gelijkaardige botsing in Godinne (provincie Namen). Op 19 februari 2013 was er een ontsporing van een goederentrein in Muizen (provincie Antwerpen). En nu is er dus de treinramp van Wetteren. Dat is natuurlijk allemaal geen toeval.

Bovendien wees een rapport van de Polytechnische School van Lausanne van een maand geleden, dat op vraag van Infrabel tot stand kwam, uit dat de levensduur van het Belgische spoorwegnetwerk bijna ten einde was. Vóór 2025 zou er voor meer dan 680 miljoen euro gespendeerd moeten worden aan nieuwe sporen en bovenleidingen.

In alle bovenstaande gevallen waren de rampen inderdaad te wijten aan een inadequaat veiligheids- en signalisatiesysteem of aan een verouderde infrastructuur. Ook nu weer is er sprake van een defecte en slecht onderhouden wissel. Al jaren worden structurele maatregelen beloofd, maar die zijn onmogelijk door het federaal systeem dat minimaal 10 miljard euro per jaar kost.

5. Gevaarlijk transport en veiligheidscoördinatie na de 6de staatshervorming

Maar de politici houden zich wel degelijk bezig met mobiliteit ! Zo is in het kader van de zesde “staatshervorming” o.a. beslist om delen van de wegcode te splitsen. Het transport van gevaarlijk vervoer staat op dat lijstje. Betreft deze splitsing ook de spoorwegen? Zo ja, gaan we dan drie aparte reglementeringen krijgen in een klein land als België. En zo niet, dan zal die splitsing de toestand alleen maar ingewikkelder maken… Gaat zulk een maatregel het vrijkomen van cyanide voorkomen? Opnieuw kan de vraag naar het nut van de staatshervormingen gesteld worden.

Hoe gaan de spoorwegen bovendien veiliger worden wanneer de drie gewesten zullen zetelen in de raden van bestuur van de – reeds functioneel opgesplitste – NMBS-groep? Aanvankelijk waren de “onderhandelaars” ook van plan om de brandweer en de civiele bescherming te splitsen. Misschien denken ze dat de chaos bij rampen nu nog niet groot genoeg is en dat vrijblijvend “overleg” tussen alle overheden alle problemen zal oplossen?

In het regeerakkoord staat ook een passage over het “betrekken” van de gewesten bij het federale crisiscentrum. Alweer zou de situatie nog ingewikkelder en onoverzichtelijker gemaakt worden. De besluitvorming zou ook nog trager worden. Het belang van de slachtoffers is blijkbaar de laatste zorg van de twistzieke taalseparatisten.

II. Zwaar verkeersongeluk in Spa

Overigens vielen er op 7 mei 2013 twee doden en vier gewonden bij een zeer ernstig verkeersongeval te Spa in de provincie Luik, waarbij een vrachtwagen de voorgevel van een huis ramde. Vreemd genoeg heeft de Nederlandstalige pers aan dit zware ongeval weinig aandacht besteed. Wat de Zuid-Belgen overkomt, is voor de Noord-Belgische journalisten blijkbaar niet zo belangrijker. Nochtans was de verongelukte vrachtwagenbestuurder een Limburger… Andersom was de aandacht van de Franstalige pers voor het ongeval in Wetteren groot…

De oorzaak van het ongeval was dat er op de afrit van de autosnelweg geen signalisatieteken stond dat aangaf dat de rijrichting verboden was voor voertuigen van meer dan zeven ton. Blijkbaar onderhouden de gewesten de wegen niet alleen slecht, maar plaatsen ze ook geen signalisatietekens waar het nodig is. Bovendien was de vrachtwagen veel te zwaar geladen en controles zijn zeer zeldzaam. Het communautair akkoord bepaalt dat de grootst toegelaten massa van voertuigen en de snelheidsbeperkingen op de openbare weg – behoudens op autosnelwegen – gewestelijk worden. Wie gaat dan nog weten wat de hoogst toegelaten massa is? Politici zijn blijkbaar erg bekommerd om het aantal doden op de weg nog op te drijven.

III. Conclusie

De federale overheid, die verantwoordelijk is voor de controles op de weg, de NMBS en Infrabel in het bijzonder, die verantwoordelijk is voor de infrastructuur van de spoorwegen, zijn ondergefinancierd. De gewesten daarentegen zijn overbodig en maken het bestuur veel te complex en te duur. Al het overheidsgeld en alle tijd van de politici worden gestoken in het verder opdelen van België zodat gewild of ongewild het bestuur van onze meertalige staat nog versnipperder, inefficiënter, onlogischer, ondemocratischer en ingewikkelder wordt.

Als de particratie al die tijd en al dat geld, die nu al decennia aan politiek-communautaire onzin verspild worden, gestoken had in een sterk, modern, unitair en efficiënt België met een veilig en efficiënt wegen- en spoornet, zoals in onze buurlanden, zouden er de laatste jaren niet zoveel ernstige ongelukken geweest zijn. Maar de particratie kiest ervoor die problemen te negeren en louter in haar eigen belang verder aan te modderen met een systeem dat zelfs ongrondwettelijk is. Misschien hopen sommige politici wel op dit soort rampen omdat hen dat argumenten verschaft om de bevoegdheden te splitsen…

De conclusie van de B.U.B. is weerom zeer duidelijk: enkel een unitaire staat, zonder overlappende en concurrerende bevoegdheidsniveaus kan niet alleen de welvaart, maar ook de veiligheid van de burgers garanderen. Dan alleen kunnen de nationale staat en de provincies een geïntegreerd verkeers-, veiligheids- en milieubeleid voeren. Zolang we met de taalfederalistische waanzin opgescheept zitten, kan geen enkel probleem ten gronde opgelost worden.

---

http://www.unionbelge.be/?p=7070

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908