Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40290

WWF lanceert 'Amazon Alive campagne'

ter gelegenheid van de mondiale dag van de biodiversiteit, op 22 mei, lanceert WWF 'Amazon Alive', een campagne voor de bescherming van het Amazonegebied. Vaak omschreven als 'long van de aarde', is dit gebied onontbeerlijk voor de klimaatregulering op de planeet. 10% van alle biodiversiteit op aarde is er terug te vinden. Desondanks is de laatste 50 jaar een vijfde van al deze bossen verdwenen, waarmee een achteruitgang werd ingezet voor emblematische diersoorten zoals de Jaguar en de Ara. De Braziliaanse regering wijzigde recent zijn boswet, wat de situatie nog kan verergeren.

De biodiversiteit omvat alle fauna en flora op de wereld (en in de oceanen) en de ecosystemen waar ze in leven. Ze is onontbeerlijk om ons water, lucht, voedsel of medicijnen te leveren. Nochtans is de biodiversiteit aan een enorme achteruitgang bezig, zoals het Living Planet report van WWF aantoont. In dit tweejaarlijkse rapport geeft WWF een staat van de planeet: zo is 30% van de biodiversiteit al verloren gegaan sinds 1970, en dit cijfer klimt tot 60% in de tropische gebieden.

Het Amazonegebied is ongeveer 220 maal de oppervlakte van België. Er wonen 30 miljoen mensen (waarvan 10% inheemse volkeren). 20% van zijn bossen zijn al verloren gegaan voor graasland, suikerriet of maïs en mijn- of bosbouw activiteiten. Wetenschappers schatten dat als dit cijfer 30 tot 40% bereikt, belangrijke storingen zich zullen voordoen die het behoud van deze schatkamer van biodiversiteit in gevaar zullen brengen. Met zware gevolgen voor de mens, via onder meer de achteruitgang van het klimaat.

Amazon Alive!

Op 22 mei lanceert WWF-België een campagne 'Amazon Alive' ten voordele van WWF-conservatieprojecten in het Amazonegebied. Geert Lejeune, directeur conservatie bij WWF-België: "Het Amazonewoud kan ver weg lijken voor de meeste Belgen, maar ook wij hangen rechtstreeks af van dit enorme ecosysteem dat een cruciale rol speelt in de regulering van ons klimaat. Met 'Amazon Alive!' willen we de Belgen herinneren aan het belang en de rijkdom van deze regio en willen we hen vragen ons te helpen haar te beschermen door symbolisch 1 km² Amazonebos te adopteren. Op deze manier kunnen mensen helpen deze unieke zone te beschermen die 30 miljoen mensen en een tiende van alle soorten op de planeet herbergt.

De Braziliaanse regering stemde voor vernietiging van zijn Amazonewoud.

Meer dan 60% van het Amazonewoud bevindt zich in Brazilië. In mei 2012 stemde Brazilië een wijziging van zijn boswet. Deze hervorming laat een algemene amnestie toe voor alle illegale ontbossing voor juli 2008 en belet dus de vervolging van milieucriminelen. Bovendien becijferde het Braziliaanse Instituut voor toegepast economisch onderzoek (IPEA) dat deze nieuwe boswet ervoor zorgt dat 37 miljoen hectare bos (komt overeen met de grootte van Duitsland) niet zal hersteld worden. De hervorming van de boswet leidt ook tot een toename van de ontbossing: na vier opeenvolgende jaren van daling in het tempo van de ontbossing in de Amazonegebied, blijkt uit officiële cijfers van de Braziliaanse regering dat tussen augustus 2012 en februari 2013 het tempo van de ontbossing is gestegen met 26 %, vergeleken met dezelfde voorgaande periode.

Er is dus nog veel werk aan de winkel om dit juweel van biodiversiteit te behouden. WWF werkt al 40 jaar om de biodiversiteit in de regio te handhaven. WWF-projecten in het Amazonegebied leggen de nadruk op het creëren van nieuwe beschermde gebieden, verbetering van het beheer en de bescherming van de bestaande beschermde gebieden en het bevorderen van het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen.



beeldmateriaal

Via www.wwf.be/campagnewebsite kunnen foto's in lage resolutie gedownload worden (met vermelding van auteursrecht) Als high definition foto's wil, neem dan contact op.



Meer informatie

Koen Stuyck | Press officer | WWF Belgium | koen.stuyck@wwf.be |

Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 40290