Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40387

S&D : financiële transactietaks

$
0
0
Saïd El Khadraoui: “Ondanks lobbywerk van de banken wil het parlement een financiële transactietaks doordrukken”In de commissie economische zaken van het Europees Parlement werd vandaag na lange onderhandelingen groen licht gegeven voor de financiële transactie taks (FTT). Met dit rapport geeft de Parlementaire commissie een zeer duidelijk signaal aan de 11 deelnemende lidstaten die op dit ogenblik het dossier in de Raad onderhandelen.

“De sociaaldemocraten hebben het dossier van de FTT 3 jaar geleden op de agenda geplaatst,” zegt Europees parlementslid Saïd El Khadraoui. “We wilden hiermee een duidelijk signaal geven: de financiële sector moet bijdragen aan het herstel van de economie en zinloze speculatie moet in de toekomst ontmoedigd worden.” Eind 2011 stemde het Parlement reeds een rapport in die zin. De Commissie kwam begin dit jaar met een nieuw wetgevend voorstel. “Zoals we dat stilaan gewoon zijn werd er geen eensgezindheid gevonden bij de lidstaten. Slechts 11 lidstaten wilden de FTT invoeren.”

Het vandaag gestemde rapport van de commissie economische zaken geeft in brede mate steun aan het Commissievoorstel. “De laatste weken is de financiële sector een zeer zwaar lobby-initiatief gestart om de FTT volledig uit te hollen,” zegt El Khadraoui. “De FTT zou bankiers het leven onmogelijk maken. Allerlei doemscenarios werden ons voorgeschoteld. Onze houding was van begin duidelijk: de financiële transactietaks moet er komen; de financiële sector moet een billijke bijdrage doen aan het herstel. Het is altijd mogelijk over modaliteiten te onderhandelen, maar de principes moeten van zo’n taks moeten behouden blijven.”

“De stemming van vandaag is een belangrijke stap vooruit,” vindt El Khadraoui. “De opbrengst van de FTT in de 11 lidstaten wordt door de Europese Commissie geschat op 30 tot 35 miljard euro per jaar, wat overeenkomt met 1 procent van de belastinginkomsten van de deelnemende landen. Die schatting is gebaseerd op de oorspronkelijke voorstellen van de Commissie. De FTT zal geen jobverlies met zich meebrengen, noch een negatieve impact op de groei hebben.”

El Khadraoui brengt in herinnering dat de financiële crisis de EU-regeringen volgens ramingen van de Commissie ongeveer 1.600 miljard euro of 13 procent van het bbp van de EU, aan staatssteun gekost voor reddingsmaatregelen.

De vandaag gestemde tekst gaat in grote mate terug op het rapport van het Europees parlement uit 2011. Centraal staat de invoering van het plaats-van-uitgiftebeginsel om de taks te heffen op iedere transactie die betrekking heeft op een financieel instrument dat uitgegeven wordt in een deelnemende lidstaat. Verder wordt het eigendomsbeginsel opnieuw ingevoerd. Volgens dit principe wordt een financiële transactie waarover geen FTT is geheven geacht juridisch onafdwingbaar te zijn. Bijgevolg wordt het wettelijk eigendomsrecht op het onderliggende instrument niet overgedragen.

Ook voor de overgebleven pijnpunten werden er degelijke compromissen gevonden. Zo werden bepaalde kort lopende repo-transacties onderworpen aan een lager niveau van FTT (0,01 procent). Met dergelijke repo-transacties, die cruciaal zijn voor de financiering van de banken op korte termijn, wordt aan de tegenpartij tijdelijk een financieel instrument ter beschikking gesteld. Verder werden er enkele uitzonderingen toegestaan, onder andere voor intra groep transfers, financiële transacties tussen bijvoorbeeld een moeder- en een dochteronderneming die deel uitmaken van een zelfde groep. Daarnaast worden transacties rond overheidspapier gedurende de eerste drie jaar slechts belast aan 0,05 procent. Tenslotte werd er ook voor de pensioensfondsen een overgangsregime uitgewerkt waarbij ze ook de eerste 3 jaar aan 0,05 procent worden belast. De maatregelen zullen geëvalueerd worden om te bepalen of er nog aanpassingen nodig zijn.

Meer info:

Saïd El Khadraoui

Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 40387