Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

CD&V maximale huurprijzen regionale bepaling

$
0
0
Een kwalitatieve en betaalbare huurwoning vinden blijft voor vele gezinnen een moeilijke opgave. Voor wie geen sociale woning kan huren, kan een huursubsidie helpen. Om aanspraak te kunnen maken op dergelijke huursubsidie mag de huurprijs van de woning echter niet te hoog liggen. Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers stelde evenwel vast dat de snelle evolutie van de huurmarkt en de stijgende prijzen het steeds moeilijker maken om binnen de geldende marges een geschikte woning te vinden, zeker in bepaalde ‘duurdere’ regio’s en voor grotere gezinnen.

In antwoord op een parlementaire vraag van Schryvers erkende minister van wonen Van den Bossche het probleem, en zei toe dat er aanpassingen komen.

Om mensen te ondersteunen die verhuizen van een niet-kwalitatieve woning naar een woning die wel aan de door de Vlaamse overheid gestelde kwaliteitsnormen voldoet, werkte Vlaanderen een systeem van huursubsidies uit. Ook mensen die een woning huren via een sociaal verhuurkantoor komen in aanmerking voor dergelijke huursubsidie. Het is een belangrijke ondersteuning in de zoektocht van mensen naar een kwalitatieve en toch betaalbare woning.

Voor de toekenning van een huursubsidie zijn een aantal voorwaarden vastgesteld. De woning moet voldoen aan de in de Vlaamse Wooncode opgenomen kwaliteitseisen, en de huurprijs mag een bepaald maximum niet overschrijden. Die maxima zijn vastgelegd in een ministerieel besluit. Ze worden elk jaar geïndexeerd en zijn afhankelijk van het aantal personen dat men ten laste heeft. Om aanspraak te kunnen maken op een huursubsidie mag de huurprijs van de woning momenteel op de inschrijvingsdatum niet meer bedragen dan:

· 560,00 euro als men geen personen ten laste heeft;

· 599,20 euro als men 1 persoon ten laste heeft;

· 638,40 euro als men 2 personen ten laste heeft;

· 677,60 euro als men 3 personen ten laste heeft;

· 716,80 euro als men 4 of meer personen ten laste heeft.

Probleem is dat deze maximale huurprijzen gelden voor heel Vlaanderen.

“Dat is echt problematisch,” zegt Katrien Schryvers, “De huurprijzen verschillen immers sterk van regio tot regio. Door in heel Vlaanderen de maximale huurprijzen om in aanmerking te komen voor een huursubsidie gelijk te houden, worden mensen in dure regio’s twee keer het slachtoffer. Enerzijds moeten zij al een hogere huurprijs betalen, anderzijds mislopen zij ook nog eens de huursubsidie (die kan oplopen tot 230 euro per maand), net omdat de huurprijs te hoog is.”

In haar antwoord op een parlementaire vraag noemde de minister van Wonen Katrien Schryvers’ bekommernis terecht. Ze beloofde dan ook dit systeem te veranderen.

De minister liet weten dat het Steunpunt Wonen in dit kader al een aantal aanbevelingen heeft gedaan. Zo wordt voorgesteld om de prijsvoorwaarden aan te passen naargelang de regio. In de centrumsteden en de grootstedelijke rand rond Antwerpen en Gent zijn de huurprijzen immers opvallend hoger. Ook de prijsgrenzen die gebaseerd zijn op het aantal personen ten laste worden herbekeken.

Katrien Schryvers is tevreden: “Als er niets verandert, zal het in bepaalde regio’s onmogelijk worden om nog woningen te kunnen huren die ook recht geven op een huursubsidie. Ik kijk uit naar de voorstellen die de minister zal voorleggen aan de regering.”



Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908