Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

N-VA heeft twijfels

$
0
0
over slaagkansen nieuwe korte loopbaan bij legerDe invoering van het nieuw militair statuut van beperkte duur is een stap in de goede richting om het leger te verjongen en operationeel te houden. Maar of die nieuwe korte loopbaan echt een succes wordt, valt duidelijk nog af te wachten. Dat is de conclusie die N-VA-Kamerlid Bert Maertens vandaag trekt tijdens de parlementaire bespreking van de wetsontwerpen. "Vooral het gebrek aan concrete afspraken met andere publieke diensten en de privésector en het uitblijven van garanties voor de militairen over een overstap na de korte loopbaan bij het leger, doen twijfels rijzen", stelt Maertens.

Ons leger is vandaag te sterk vergrijsd en slaagt er onvoldoende in om jongeren warm te maken voor een loopbaan bij defensie. Hierdoor komt de inzetbaarheid en slagkracht van ons leger tijdens buitenlandse militaire operaties steeds meer in het gedrang. De N-VA hamert hier al langer op en wil dat defensie meer initiatieven neemt om jongeren aan te trekken. Het imago van het leger verbeteren, zorgen voor een aantrekkelijke verloning en goede begeleiding tijdens de rekruteringsfase en de loopbaan zijn daarbij cruciaal.

Luxemburgs model

Maar ook de invoering van een militaire loopbaan van beperkte duur moet daartoe bijdragen. Met de goedkeuring van twee wetsontwerpen over de statuten van de militairen komt dat kort loopbaantraject er vanaf 2014. Jongeren kunnen voor een periode van maximum acht jaar bij het leger terecht, om daarna de overstap te maken naar het beroepskader binnen defensie. Willen ze een job buiten defensie, dan zal het leger hen hierbij begeleiden.

"Een goede zaak", volgens N-VA-Kamerlid Bert Maertens. "Maar het is ook hier dat het schoentje knelt. We wilden graag dat militairen meer garanties krijgen voor tewerkstelling na hun loopbaan bij defensie, zoals bijvoorbeeld in Luxemburg. Daar krijg je na een korte militaire carrière voorrang voor een job bij onder meer politie, douane, civiele bescherming en het gevangeniswezen. De sterke opleiding en training die jonge militairen in het leger ervaren is nochtans een sterke troef waar andere publieke diensten, maar ook de privésector enkel voordeel zouden uit halen. We hopen dat de minister meer inspanningen zal leveren dan vandaag om hierover akkoorden te sluiten", aldus Maertens.

Fysieke paraatheid

Opmerkelijk is ook dat defensie meer rekening zal houden met de operationele geschiktheid van de militairen bij hun evaluatie. Onder meer de fysieke paraatheid van de militairen wordt nog belangrijker, iets waarvoor N-VA-Kamerlid Theo Francken al vaak een lans voor brak. "De militairen zullen nog van een overgangsperiode van 5 jaar kunnen genieten, maar daarna zal het falen of niet deelnemen aan sportproeven niet meer zonder gevolgen blijven. De testen zullen bovendien aangepast worden aan de functie die de militair uitoefent. Persoonlijk juich ik dit toe. Het is niet alleen een kwestie van het imago van de militair oppoetsen. Het is ook belangrijk om de mensen meer te motiveren om te sporten, wat erg goed is voor de eigen gezondheid en de operationaliteit van ons leger", besluit Francken.

Contactinfo:
Annemie Nijs, communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA
E-post: annemie.nijs@n-va.be

Auteur(s):
Bert Maertens, Kamerlid
Theo Francken, Kamerlid
Thema('s): Buitenland & defensie


Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908