Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

Belgen niet te spreken over verkeersbeleid in ons land

$
0
0
Citaat:

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenl...ons-land.dhtml
Bron: belga.be

Belgen niet te spreken over verkeersbeleid in ons land

De Belgische bevolking is helemaal niet te spreken over het verkeersbeleid in ons land. Dat blijkt uit een enquête van Touring bij 6.500 bezoekers van het voorbije autosalon.

De kritiek is tweeërlei: enerzijds op wat de overheid de laatste jaren heeft ondernomen, anderzijds op zaken waar ze de laatste jaren net niks aan veranderde. Touring vraagt de beleidsmakers rekening te houden met de resultaten van het onderzoek. Het zijn volgens de mobiliteitsorganisatie verzuchtingen die zij al jaren aanklagen.

Autogebruik ontmoedigen

Liefst 91 procent vindt dat de investeringen in het Belgische wegennet onvoldoende zijn, en 96 procent meent dat de wegen veiliger kunnen worden ingericht. Rekeningrijden wordt heel lauw onthaald: 82 procent ziet het niet zitten om tijdens de spitsuren meer te betalen om te rijden, en minder buiten de spitsuren. Ruim driekwart ziet geen heil in het duurder maken van brandstof als middel om het autogebruik te ontmoedigen. De wagen aan de kant laten staan zal volgens 82 procent ook niet gebeuren door het aantal bovengrondse parkeerplaatsen in de straat af te bouwen.

Oud pijnpunt

De parkings aan haltes en stations voor openbaar vervoer kunnen ook al op weinig goedkeuring rekenen. Te weinig parkeerplaatsen, aldus 92 procent, en zelfs 94 procent vindt dat die parkings gratis moeten zijn. Een oud pijnpunt dat nog maar eens aan de kaak wordt gesteld: de verkeerslichten die onvoldoende gesynchroniseerd zijn om de verkeersstromen vlotter te laten verlopen. Ander opmerkelijk resultaat: 82 procent wil dat fietsers en voetgangers strenger worden aangepakt op de overtredingen die ze begaan.
Oh, wat zijn ze toch stout. :-)

Wie (welke partij) durft rekeningrijden (kar voor het paard spannen) invoeren ? Als Pasen op Pinksteren valt ? LOL

Citaat:

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenl...s-kosten.dhtml

"Rekeningrijden kan helft van spitspendelaars tot duizenden euro's kosten"

Bron: belga.be
© belga.


Een op de twee spitspendelaars heeft geen aanvaardbaar alternatief voor de auto en zal tot duizenden euro's extra belasting moeten betalen indien de overheid rekeningrijden invoert. Rekeningrijden zal de fiscale druk op arbeid verhogen. Dat meldt mobiliteitsclub VAB op basis van een onderzoek bij 4.000 Vlaamse werknemers die tewerkgesteld zijn in het Brussels Gewest en omgeving.
De overheid zoekt naar oplossingen om de files op de wegen aan te pakken en zou volgens VAB de automobilist via rekeningrijden richting alternatieven willen duwen. Maar uit onderzoek van VAB blijkt dat de helft van de spitspendelaars geen aanvaardbaar alternatief hebben voor de auto. Het gaat dan om zij die geen glijdende werkuren hebben, niet thuis mogen werken of voor wie het openbaar vervoer geen waardig alternatief biedt.

Autoafhankelijk
Het is volgens de mobiliteitsclub "onaanvaardbaar dat de lasten van rekeningrijden eenzijdig door de werkende bevolking gedragen zullen worden". "Voor wie de spits kan vermijden kan rekeningrijden aan een daltarief kostenneutraal blijven. Voor wie autoafhankelijk is voor zijn woon-werkverplaatsing en de (dure) spitstarieven niet kan vermijden, zal de factuur oplopen tot mogelijk duizenden euro's."

Hoog spitstarief

VAB kwam tot die berekening op basis van de tarieven die het Federaal Planbureau in haar nota 'Vooruitzichten van de transportvraag in België tegen 2030' hanteert voor het rekeningrijden met personenwagens. De idee is een hoog tarief (14 eurocent per kilometer) te hanteren tijdens de spits om de files te doen afnemen en een laag tarief (2 eurocent per kilometer) tijdens de dalperiodes. VAB eist echter dat er eerst meer duidelijkheid komt over de compensatie van de extra kost voor de pendelaar, "vooraleer rekeningrijden bespreekbaar wordt".
Citaat:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Rekeningrijden

Risicofactoren
De belangrijkste risicofactoren voor de invoering van beprijzing:

Verwachte effecten: of beprijzen effectief is om de gewenste doelstellingen te bereiken is ongewis;

Inkomenseffecten: kans dat autobezit en gebruik voor de lagere inkomens onbetaalbaar wordt en ongewenste sociale effecten; de provincies zullen een provinciebelasting gaan invoeren;

Politiek draagvlak: goed inzicht nodig in gevolgen voor economie en gebruiker;

Privacygevoeligheden: rekeningrijden door middel van het 'Kastje van Camiel' levert de overheid een zeer goed inzicht in de verplaatsingen van haar burgers;

Juridische onzekerheid: een verloren rechtszaak kan het systeem elk moment stilzetten waarbij de hoge kosten van invoering verloren gaan;

Handhavingskosten te hoog (Londen): de verwachte opbrengsten voor de overheid worden niet gehaald;

Wetgeving vraagt forse aanpassing.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908