Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40300

Zorggebruikers : Piloten springen uit vliegtuig maar beloven hulp

Vorige maand nog hebben we als ZorgGebruikers.be onze waardering uitgesproken voor de inspanningen van deze Vlaamse Regering om de beloftes in een decreet vast te leggen voor het einde van deze legislatuur. Deze week echter ontvingen een aantal wachtende gezinnen een folder (klik hier voor PDF) die meer duidelijkheid zou moeten brengen. Zo ervaren de ontvangers het echter niet, integendeel, mensen in nood maken zich nog meer zorgen.

De begeleidende brief (zie pag.2) wordt ondertekend door Dhr. Bursens, hoofd van het VAPH, die over enkele weken op pensioen gaat en Min. Vandeurzen wiens lopend mandaat in 2014 stopt. Nochtans wordt in de folder aangekondigd wat de volgende Vlaamse regering gaat doen:

De volgende Vlaamse Regering kan dan onmiddellijk starten met het maken van uitvoeringsbesluiten. Deze besluiten zullen de uitvoering van het nieuwe systeem voor de Persoonsvolgende financiering in de praktijk mogelijk maken. In deze besluiten zullen alle details van het basisondersteuningsbudget en het persoonsvolgend budget staan: de bedragen, de voorwaarden, enzoverder. Pas als die uitvoeringsbesluiten er zijn, zullen personen met een handicap dus een beroep kunnen doen op het basisondersteuningsbudget of op het persoonsvolgend budget.

Dit doet denken aan de grap over twee piloten die met hun valscherm uit het vliegtuig gaan springen en tegen de passagiers zeggen dat ze hulp gaan halen.

Johan Van Kersavond, woordvoerder en initiatiefnemer van Platform Werk Wachtlijsten Weg, kreeg deze week de folder met brief op naam van zijn 21-jarige dochter Kelly, hij reageert:

* “Recent is België met inbegrip van Vlaanderen sterk terechtgewezen door de Raad van Europa i.v.m. het ruim tekortschieten van het gehandicaptenbeleid. In plaats van concreet aan de slag te gaan om de tekortkomingen te remediëren, gaat de minister over tot bijgaande communicatie. En hier gaat hij toch wel een aantal bruggen te ver.”

* “De financieringsproblematiek is niet meer aan de orde. Wachtlijsten bestaan niet meer.”

* “‘Zolang er geen uitvoeringsbesluiten zijn verandert er niets’: je zal het maar lezen als jarenlang wachtende.”

* “Wij vinden dit een laag-bij-de-grondse verkiezingsstunt en een minachting van de parlementaire democratie, op kap van de Personen met een handicap.”

De aanleiding tot de opmaak van de folder zouden de niet al te duidelijke berichten over het voorstel van decreet in de pers zijn. De reacties van de ontvangende ouders bewijzen ons dat deze communicatie eerder voor extra commotie dan voor duidelijkheid zorgt.

Als gebruikers kunnen we ons vinden in het basisprincipe van het voorstel van decreet. Door het ontbreken van waterdichte garanties op uitvoering, hanteren we het als een tactisch wapen in de komende verkiezingsstrijd. Net daarom zijn we diep ontgoocheld door deze folder over luchtspie-gelingen van uitvoeringsbesluiten die de VOLGENDE Vlaamse regering zou moeten nemen.

Marc Van Gestel: marc@vangestel.be Johan Van Kersavond: jvk.oudersopdebres@telenet.be woordvoerder ZorgGebruikers.be woordvoerder Platform Werk Wachtlijsten Weg

Ziehier de brief in kwestie :

I A. De Vlaamse Regering werkt aan een nieuw systeem van Persoonsvolgende financiering: hoe zal dit eruit zien?

a. Het basisondersteuningsbudget

Voor wie?

Het basisondersteuningsbudget is er voor personen met een erkende handicap en een beperkte ondersteuningsnood. Zij kunnen zich met dit budget zelf organiseren. Vaak wordt deze hulp gegeven door vrienden, familie of buren, of door professionele diensten zoals thuiszorg, poetshulp,…

Wat?

Het basisondersteuningsbudget is een vast, forfaitair bedrag dat je maandelijks ontvangt. Dienstencheques kosten geld, in de thuiszorg betaal je een bijdrage, de benzine van de wagen van een vriend die je vaak meeneemt wil je kunnen terugbetalen, je betaalt een bijdrage voor beperkte dagopvang,...

Het basisondersteuningsbudget is er om dergelijke kosten te betalen.

Je kan het bedrag vrij besteden en hoeft geen bewijzen voor te leggen. Je mag het ook combineren met het verkrijgen van hulpmiddelen.

Wat als het basisondersteuningsbudget niet voldoende is?

Het is mogelijk dat je op een bepaald moment toch meer ondersteuning nodig hebt. Hierdoor kan het zijn dat het basisondersteuningsbudget niet meer voldoende is om alle kosten te betalen. Op dat moment kan je overstappen naar het persoonsvolgend budget. Hiernaast leggen we uit wat dat is.

b. Het persoonsvolgend budget

Voor wie?

Als het basisondersteuningsbudget niet voldoende is of als je hulp en ondersteuning nodig hebt van diensten of voorzieningen waarvoor je toelating van het VAPH nodig hebt, dan kan je kiezen voor het persoonsvolgend budget. Je moet dan inschatten hoeveel, wanneer en welke ondersteuning je nodig zal hebben. Dit is niet altijd gemakkelijk. Daarom zal het VAPH methoden uitwerken om je hierbij te helpen.

Wat?

Het persoonsvolgend budget bestaat in drie vormen:

1) een budget dat je kan gebruiken om je ondersteuning zelf te organiseren. 2) een vouchersysteem om je ondersteuning door erkende VAPH- voorzieningen te betalen. Bij dit systeem krijg je een aantal vouchers toegewezen in functie van de ondersteuning die je nodig hebt. Je kiest zelf de erkende VAPH-voorziening, waar je daarvoor terecht wilt. Het VAPH betaalt die voorziening dan rechtstreeks. Je moet het voucher-deel van het persoonsvolgend budget dus niet zelf beheren. 3) een combinatie van een budget met het vouchersysteem. Je krijgt dan een bepaald bedrag en vouchers.

De ondersteuning die iemand met een handicap nodig heeft, verschilt van persoon tot persoon. Sommigen hebben alleen hulpmiddelen nodig. Hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld aanpassingen aan je wagen om met je handicap toch te kunnen rijden, of aangepaste computersoftware voor blinden en slechtzienden. Anderen rekenen op familie, vrienden of buren en de hulp van ‘gewone’ diensten, zoals thuishulp. En voor nog anderen is handicapspecifieke ondersteuning erg belangrijk.

Heel vaak brengt dat extra kosten met zich mee. Om ervoor te zorgen dat elke persoon met een erkende handicap en een ondersteuningsnood die extra kosten kan blijven betalen, werkt de Vlaamse Regering aan een nieuw systeem van financiële ondersteuning. Het zal bestaan uit twee delen: het basisondersteuningsbudget en het persoonsvolgend budget. Hieronder leggen we uit wat die twee delen betekenen.

edereen wil zijn leven zelf kunnen bepalen. Ook als je hiervoor ondersteuning nodig hebt. Daarom werkt de

Vlaamse Regering aan een nieuwe manier om deze ondersteuning voor personen met een handicap te betalen. Het kreeg de naam ‘Persoonsvolgende financiering’. Het moet ertoe leiden dat meer personen met een handicap meer steun op maat kunnen krijgen. Het nieuwe systeem is nog niet klaar. Het wordt dus nog niet gebruikt. De regering bereidt een decreet voor over deze Persoonsvolgende financiering.

Voorlopig verandert er voor jou dus nog niets.

In de pers is er ondertussen wel al heel wat verschenen over het nieuwe systeem. De berichten waren niet allemaal even duidelijk. Met deze informatie wil het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) duidelijkheid scheppen en een aantal vragen beantwoorden.

Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 40300