Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

S&D : Zelfde rechten bij vertragingen als bij annuleringen van vlucht

$
0
0
El Khadraoui: “Passagiersrechten weer een stuk verbeterd”Europa wil de rechten van passagiers in de luchtvaart flink verbeteren in een nieuwe verordening die vandaag in de commissie transport van het Europees parlement gestemd werd. Blikvanger is dat bij langdurige vertragingen passagiers dezelfde rechten krijgen als bij een annulering. Dat was tot op heden niet het geval. “Dat is een goede zaak, want de gevolgen van een langdurige vertraging zijn voor de passagier vaak identiek aan die van een annulering,” zegt transportspecialist en Europees parlementslid Saïd El Khadraoui.

De huidige wetgeving inzake passagiersrechten, die dateert van 2004, bepaalt dat luchtvaartmaatschappijen bij annulering van de vlucht bijstand moeten verlenen aan de passagiers in de vorm van maaltijden en drank, telefoongesprekken en hotelaccomodatie. Ze moeten ook ofwel een nieuwe vlucht ofwel een terugbetaling voorzien en een compensatie tot 600 euro, afhankelijk van de afstand van de vlucht. “Als een vlucht echter vertraging oploopt, hebben passagiers weliswaar recht op bijstand, maar niet op compensatie,” zegt Europees parlementslid Saïd El Khadraoui. “Dat zal in de toekomst wel zo zijn. Het Europese Hof van Justitie bepaalde immers dat een langdurige vertraging dezelfde gevolgen heeft als een annulering en dat er dus ook een compensatie moet worden betaald.”

In het Commissievoorstel hebben passagiers recht op compensatie bij langdurige vertragingen van minstens 5 uur binnen de EU, van minstens 9 uur voor reizen van 3500 tot 6000 kilometer en van minstens 12 uur voor reizen van meer dan 6000 kilometer. Het parlement verscherpt dat naar 3 uur voor vluchten van 2500 kilometer of minder (300 euro), naar 5 uur voor EU-vluchten van meer dan 2500 kilometer of voor vluchten naar derde landen van 2500 km tot 6000 km (400 euro) en naar 7 uur voor vluchten van meer dan6000 km (600 euro).

Als er binnen de 12 uur geen herrouting kan gevonden worden met een vliegtuig van dezelfde maatschappij, moeten er andere maatschappijen of vervoermiddelen aangeboden worden.

Recht op bijstand krijg je in het voorstel van het parlement in de toekomst vanaf 2 uur vertraging, onafhankelijk van de afstand van de vlucht. Als daar hotelaccomodatie aan te pas moet komen, mag dat beperkt worden tot 3 nachten, vindt de Commissie. Volgens het parlement moet dat opgetrokken worden tot 5 nachten.
Tot op heden gold de regel dat als luchtvaartmaatschappijen buitengewone omstandigheden konden inroepen, ze niet verplicht waren een compensatie te betalen. Maar het was onduidelijk wat er met buitengewone omstandigheden werd bedoeld. Heel wat maatschappijen riepen ook technische problemen in als een ‘buitengewone omstandigheid.’ “Ook daar heeft het Hof bepaald dat een technisch probleem geen buitengewone omstandigheid is en dat willen we nu in deze nieuwe wetgeving betonneren”, zegt El Khadraoui. “Het moet echt gaan over omstandigheden die buiten de wil van de maatschappij om gebeuren, zoals een vulkaanuitbarsting, terrorisme of een onvoorziene staking. Het parlement heeft die definitie vooral verscherpt.”

Passagiers moeten ook bij elke verstoring van de normale vlucht onmiddelijk alle informatie ontvangen. In het voorstel van het parlement houdt dat eveneens in dat de luchtvaartmaatschappijen contactpunten moeten hebben op de luchthavens die uiteraard ook bemand moeten zijn. Deze contactpersonen moeten de passagiers alle nodige informatie geven over hun rechten, klachtenformulieren overhandigen en informatie verschaffen over verloren bagage of over mogelijke compensaties. De manier waarop klachten worden behandeld zal nu ook in de hele Unie dezelfde zijn.

Het wordt in de toekomst ook veel duidelijker wat precies als handbagage kan beschouwd worden. Naast de gewone handbagage, zoals een trolley of een rugzak, waarvan al tijdens de boeking duidelijk moet worden gemaakt gemaakt hoe groot of zwaar die mag zijn, mag je nu ook ‘essentiële persoonlijke items’ meenemen, zoals een jas, een handtas en ten minste één gestandaardiseerde zak vanuit de duty-free shops op de luchthaven. Deze ‘essentiële items’ moeten dus niet langer in de handbagage passen, een voorwaarde die nu door sommige lagekostenmaatqschappijen wordt opgelegd.
Passagiers kunnen evenmin geweigerd worden op een terugvlucht, als ze niet kwamen opdagen op de heenvlucht. “Dat gebeurt vandaag wel vaker omdat maatschappijen in hun prijzenpolitiek heen-en-terugvluchten soms goedkoper aanbieden dan een enkele vlucht,” zegt El Khadraoui. “Voor kortere reizen verkiezen passagiers soms met de wagen te reizen of met de trein, maar willen ze wel met het vliegtuig terugkeren. Ze boeken de goedkopere heen-en-terugvlucht, maar worden geweigerd omdat ze niet op de heenvlucht zaten. In de toekomst kunnen maatschappijen geen passagiers meer weigeren op die terugvlucht.”

Tot slot worden maatschappijen volledig aansprakelijk voor eventuele schade aan ‘mobiliteitshulpmiddelen’ voor passagiers met een beperkte mobiliteit. “Dat gaat bijvoorbeeld over een rolstoel. Tot op heden bestond er een maximum bedrag voor terugbetaling; in de toekomst zal de reële kost van de rolstoel moeten terugbetaald worden,” zegt El Khadraoui.

Het dossier moet nog gestemd worden in de plenaire vergadering van het Europees parlement en onderhandeld worden met de Europese Commissie en de lidstaten.


Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908