Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

N-Vb over GAS-boetes

$
0
0
Om de overheid nu toe te laten snel, efficiënt en eenvormig op te treden tegen de diverse vormen van lokale overlast, kan in geval van overtreding van de omschreven regels een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) worden opgelegd. Vroeger bestrafte de politierechtbank deze feiten.

Op 13 mei 1999 kwam er een aanpassing in de Nieuwe Gemeentewet die de GAS-boete mogelijk maakte. Aanvankelijk mochten enkel politie- en hulpagenten sancties uitdelen, maar door een ‘Koninklijk Besluit’ uit 2005 mag nu iedere provincie- of gemeenteambtenaar dat. Elke gemeente mag ook zelf invullen wat ze juist verstaat onder het begrip ‘overlast’. Het gevolg is dat geen enkele gemeente hetzelfde GAS-beleid voert.
De GAS-boetes zijn erg omstreden. Tal van belangenverenigingen klagen aan dat er grote willekeur heerst bij het uitschrijven van GAS-boetes en dat burgers zich niet afdoende kunnen verdedigen tegen ambtenaren die rechtertje spelen.

Het doel van de wet bestond er in het gevoel van straffeloosheid tegen te gaan voor bepaalde inbreuken en weinig ernstige gedragingen (die tóch als overlast worden ervaren) niet langer strafrechtelijk te laten afhandelen, maar eerder door een administratieve sanctie.
De wet heeft drie onderdelen:
1. Uitbreiding van de gemeentelijke bevoegdheden: waar er vroeger discussie was over het al dan niet bevoegd zijn van gemeenten op het vlak van openbare orde, wordt er nu formeel de bevoegdheid gegeven aan de gemeenten om op te treden in het kader van openbare overlast.
2. Uitbreiding bevoegdheden van de burgemeester: in hoogdringende gevallen kan de burgemeester instellingen sluiten of hun vergunning schorsen. Bovendien kan hij een voor het publiek toegankelijke inrichting gedurende drie maanden sluiten wanneer de openbare orde rond deze inrichting verstoord wordt.
3. Administratieve afhandeling: er werd een nieuw artikel 119bis toegevoegd dat de gemeenteraad toelaat om administratieve sancties te bepalen voor de inbreuken in zijn gemeentereglementen.
De gemeenteraad kan een administratieve sanctie voorzien bij een inbreuk van haar gemeentelijk reglement.
Bovendien laat de wet toe volgende misdrijven administratiefrechtelijk te sanctioneren:
Inbreuk van eerste soort
• Deze inbreuken zijn uit het strafrecht gelicht;
• Kunnen vastgesteld worden door politieambtenaren en -agenten, bepaalde gemeentelijke ambtenaren en gemeenschapswachten, bepaalde ambtenaren van de vervoersmaatschappijen en bewakingsagenten (deze hebben enkel 'aangifte'-bevoegdheid).
Gemengde inbreuken - Inbreuk van tweede (lichte) en derde soort (zware)
• Blijven wel ingeschreven in het Strafwetboek en blijven prioritair voor strafrechtelijke afhandeling, maar het parket kan deze dossiers doorspelen aan de gemeente
• Kunnen enkel vastgesteld worden door politieambtenaar of -agent.
De gemeenteraad kan de volgende administratieve sancties bepalen:
1. de administratieve geldboete, met een maximum van 250 EUR;
2. de administratieve schorsing van een door de gemeente afgegeven toestemming of vergunning;
3. de administratieve intrekking van een door de gemeente afgegeven toestemming of vergunning;
4. de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een inrichting.
Enkele voorbeelden van inbreuken die door GAS-boetes bestraft kunnen worden:
Deze reglementen verschillen van gemeente tot gemeente.
Enkele voorbeelden. Reglementeringen betreffende openbare rust (grasmaaien, ijsvener, vuur maken,...) openbare veiligheid (honden aan leiband, werken die hinder veroorzaken,...) en openbare gezondheid (sluikstorten, wildplassen, voetpad sneeuwvrij houden, spuiten van grafitti, nachtlawaai, vandalisme, lichte beledigingen of gewelddaden, vechtpartijtjes zonder gewonden, dragen van kleding die het gezicht bedekt (zoals boerka of nikab), iemand laten schrikken, belletje trek, met sneeuwballen gooien, enz.
Het systeem van de GAS-boetes heeft zijn voor- en tegenstanders. Het systeem laat toe kleine, lokale problemen kort op de bal aan te pakken. Critici beweren dat er zo een wildgroei ontstaat van boetes, waarbij vooral bepaalde (jongeren)groepen zouden geviseerd worden. Het systeem leidt ook tot een versnippering aangezien elke gemeente het begrip 'overlast' anders invult. Een coherent strafbeleid voeren is op die manier niet mogelijk.






Wat is uw mening over de GAS-boetes?






Ze zijn sterk overdreven

Zonder GAS-boetes wordt het een chaos

GAS-boetes verminderen lange rechtsprocedures

De GAS-boetes zijn nog niet streng genoeg

GAS-boetes moeten opgelegd worden vanaf 14 jaar

GAS-boetes moeten opgelegd worden vanaf 15 jaar

GAS-boetes moeten opgelegd worden vanaf 16 jaar

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908