Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39916

Moesliems houden niet van wetenschappelijke en historische boeken.

$
0
0
Citaat:

Door: Lynn Formesyn
4/01/14 - 22u52 Bron: rt.com, belga




In de Libanese stad Tripoli is tweederde van een 80.000 exemplaren tellende, historische boeken- en manuscriptencollectie in rook opgegaan. De aanleiding zou een beledigend anti-islampamflet geweest zijn dat in één van de boeken verborgen zat.
Beelden van Agence France Press (AFP) laten de puinhoop zien die de brand vrijdag in de beroemde historische bibliotheek Al-Saeh in Tripoli heeft aangericht. De stad doet dienst als het bolwerk van de extremistische soennieten in het noorden van Libanon. Een anonieme veiligheidsagent verklaarde aan AFP dat ruim tweederde van de 80.000 boeken en manuscripten in rook zijn opgegaan. De brandweer had veel moeite om de vlammen onder controle te krijgen, waardoor slechts weinig historische werken gered konden worden. Het gaat om oude en zeldzame politieke, sociale, wetenschappelijke, historische, filosofische, artistieke en religieuze boeken.

Pamflet
De aanleiding van de vernieling zou een pamflet zijn dat de profeet Mohammed beledigt en verborgen zat in één van de boeken. Volgens het Libanese nieuwsagentschap Naharet werd een medewerker van de bibliotheek donderdag ook al beschoten en verwond. De Grieks-orthodoxe geestelijke Vader Ebrahim Surouj zou als stichter en eigenaar van de bib ondertussen gepraat hebben met de islamitische leiders in Tripoli. Na afloop zou een geplande protestmars afgeblazen zijn. Volgens Belga verliet Surouj inmiddels toch Tripoli nadat hij bedreigingen naar het hoofd geslingerd kreeg. Hij zou ervan verdacht worden zelf teksten geschreven te hebben die de islam en de profeet beledigen.

Spanningen
De Libanese politie lanceerde een onderzoek naar het incident. "Deze criminele daad roept allerlei vragen op over de schuldige partij, die de coëxistentie in de stad wil vernielen", klinkt het. De sektarische spanningen blijven namelijk oplopen door het ondertussen tweejarig conflict in buurland Syrië. Tot voor kort bleven Christelijke minderheden echter gespaard.






Viewing all articles
Browse latest Browse all 39916