Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39916

Oplossing crisis?

$
0
0
Hieronder vindt u een mail zoals die verstuurd is aan alle Nederlandstalige Kamerleden, de voorzitters van alle grote partijen, de premier en alle vice-premiers en de minister van financiën. In totaal een 120 politici.
Ik heb deze mail verstuurd op 28/11/2013 en ik heb tot op heden 3 antwoorden ontvangen van partijen die het gingen doorgeven aan hun studiedienst.


Beste politici,

Al enkele jaren woedt er een economische crisis door de wereld en ook België is hier niet van gespaard gebleven. Overal besparingen en afvloeiingen, sluitingen en faillissementen in de bedrijfswereld. Ook de overheid heeft het moeilijk om haar uitgaven af te stemmen op haar inkomsten om de begroting in evenwicht te krijgen en houden. Zelfs voor enkele miljoenen moet er soms uren of dagenlang onderhandeld worden.

Dus wat als er miljarden voor het grijpen liggen op een plek waar jullie niet (durven) zoeken?

In België zijn er toch heel wat multinationals gevestigd die hier activiteiten hebben, al dan niet uitsluitend om belastingtechnische redenen zoals oa de notionele intrestaftrek. Veel van deze bedrijven hebben een omzet die in de miljarden euro's loopt en winsten die navenant zijn. Nu is het een publiek geheim dat deze bedrijven amper of zelfs geen belastingen betalen in België, en vele voorstellen om hier geld te halen worden afgeketst of niet uitgevoerd met als reden dat deze bedrijven dan met hun geld naar andere oorden trekken waar ze met rust gelaten worden.

Dit zal ongetwijfeld voor een groot stuk de waarheid zijn, maar wat als we deze bedrijven zo ver zouden krijgen dat ze op hun megawinsten toch minimum 10% belastingen betalen die ten goede komt aan de overheid? Ik heb een kleine berekening gemaakt wat dit zou geven als 50 van de meest winstgevende bedrijven in België hier akkoord mee zouden gaan (op basis van winsten uit 2012) en ik kwam uit bij € 2.571.751.523,1 aan te betalen belastingen (op basis dus van 10% op de winst) in dit geval, waarvan er € 2.467.537.350,1 NIET betaald zijn wegens allerlei aftrekposten, fiscale achterpoortjes en zelfs fiscale voordeuren zoals de notionele intrest.

Dit is dus bijna 2,5 miljard euro die de overheid jaarlijks misloopt door slechts een 50-tal bedrijven.

Het kan toch niet onmogelijk zijn om met deze bedrijven (of overkoepelende werkgeversorganisaties) een soort van charter af te sluiten waarin staat dat deze bedrijven (en uiteraard ook de andere die belastingen op alle mogelijke manieren ontwijken) nog steeds gebruik mogen maken van al deze regels en achterpoortjes om hun belastingen te minimaliseren, maar dat ze als absolute ondergrens 10% betalen op hun winsten. Dit houdt in dat de bedrijven (en dus vooral de aandeelhouders) nog steeds 90% van de winst kunnen opstrijken en gebruiken om dividenden uit te keren of opnieuw te investeren.

Langs de andere kant kan de regering deze extra inkomsten gebruiken om de begroting gemakkelijker in evenwicht te krijgen (en houden) en als tegemoetkoming voor de "vrijgevigheid" van de bedrijven de loonlasten te laten zakken. Hierdoor zullen de winsten van de bedrijven stijgen, en dus de inkomsten voor de overheid, maar ook zal dit ongetwijfeld extra jobs creëren en nog vele andere voordelen voor zowel de bedrijven als de overheid.

Dit lijkt mij een win-win situatie en hoewel dit uiteraard niet DE oplossing is voor de crisis, denk ik wel dat dit kan bijdragen tot een sneller economisch herstel. Uiteraard hangt alles af van de bereidwilligheid van deze (veelal buitenlandse) multinationals, maar zij hebben er ook alle baat bij om dit toch minstens te overwegen lijkt me.

Deze mail is geschreven door iemand zonder enige link met een politieke partij en al zeker niet met een van deze (of een ander) bedrijf. Ook heb ik geen hogere studies gedaan in een of andere economische richting, wel heb ik in het middelbaar wat economie gekregen maar zeker niet voldoende om deze materie volledig te doorgronden. Dit is gewoon een idee dat mij een goed idee lijkt, al zal het misschien moeilijk zijn om dit te realiseren. Het is bedacht door mijn gezond verstand en daarom misschien een beetje naïef, maar ik denk dat dit toch een kans moet krijgen om minstens over gedebatteerd te worden.


mvg

Jan

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39916