Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

CD&V : ervaringsbewijzen

$
0
0
De crisis laat zich voelen op onze arbeidsmarkt. Maar ondanks de stijgende werkloosheid blijven knelpuntvacatures voor veel bedrijven een probleem. We kunnen het ons niet veroorloven om mensen met heel wat goede competenties, maar zonder diploma, langs de zijlijn te laten staan.

In 2006 werd het ervaringsbewijs gelanceerd. Met zo’n bewijs kunnen werknemers hun werkervaring verzilveren. Na een test worden de vaardigheden en de kennis van de betrokken werknemer in kaart gebracht en gecertificeerd. Vlaams Volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (CD&V): “Bedoeling is dat werkgevers zo makkelijker mensen vinden voor hun knelpuntvacatures. Anderzijds staan werkzoekenden en werknemers zonder diploma, maar met ervaring, sterker als ze solliciteren met een ervaringsbewijs.”

Tot op heden zijn 4232 ervaringsbewijzen uitgereikt. Dat is flink onder de verwachtingen. Nochtans had de Vlaamse Regering al 95 beroepen goedgekeurd waarvoor een ervaringsbewijs nuttig was. De sociale partners ontwikkelden voor deze beroepen ook standaarden, ze legden vast waaraan werknemers en werkzoekenden moesten voldoen om in aanmerking te komen voor een ervaringsbewijs.

Maar daarna is het misgegaan. Bothuyne: “Hoewel 95 beroepen werden geselecteerd kan men slechts voor 53 beroepen terecht in een erkend testcentrum. Het is zelfs al zo ver dat bepaalde sectoren hun beroepen hebben teruggetrokken uit het systeem van de ervaringsbewijzen Zo zijn 7 beroepen van de lijst geschrapt. Het gaat o.m. om beroepen als autobus- en carchauffeur, verhuizer, kapper-salonbeheerder of tapijtwever.”

Het ervaringsbewijs is nooit een groot succes geworden. Waar in de eerste jaren het aantal uitgereikte ervaringsbewijzen nog elk jaar verdubbelde in vergelijking met het jaar voordien, zakte dat aantal terug in 2010. Sindsdien schommelt het aantal ervaringsbewijzen per jaar rond de 800.

In 2007 werden 240 ervaringsbewijzen uitgereikt. In 2008 steeg dat naar 480 om dan in 2009 te pieken op 990, in 2010 zakte het aantal ervaringsbewijzen naar 886. In 2011 en 2012 werden respectievelijk 799 en 826 ervaringsbewijzen uitgedeeld.

Het ervaringsbewijs kent een kabbelend bestaan. Van een echte doorbraak is geen sprake.

Slechts een beperkt aantal ervaringsbewijzen slaat aan. De 10 populairste beroepen staan in onderstaande tabel.



Beroep

Aantal ervaringsbewijzen

begeleider buitenschoolse kinderopvang

723

heftruckchauffeur

659

call center operator

391

reachtruckchauffeur

262

arbeidsconsulent

235

sociaal tolk

213

industriële schilder

181

magazijnmedewerker

151

opleider-begeleider in bedrijven en organisaties

145

tandartsassistent

119

Een symptoom van de malaise waarin het ervaringsbewijs zich bevindt, is het feit dat in 2012 voor 25 beroepen waarvoor dat kan, geen enkel ervaringsbewijs is uitgereikt.

Welke zijn de mogelijke oorzaken voor de gebrekkige populariteit van ervaringsbewijzen?
Robrecht Bothuyne ziet 3 redenen: “Het ervaringsbewijs is bij werkgevers onvoldoende bekend. Dat bleek al bij een bevraging in 2011. En onbekend maakt onbemind. Dat minister Muyters nu aankondigt opnieuw een bevraging te gaan doen bij bedrijven, zal niet veel zoden aan de dijk zetten. Eerder beloofde minister Muyters een communicatiecampagne om het ervaringsbewijs te promoten bij werkgevers, maar tot op heden is deze communicatie niet of onvoldoende gebeurd

Ten tweede zijn er gewoon te weinig beroepen die in aanmerking komen voor een ervaringsbewijs. 53 beroepen is gewoon te weinig om echt relevant te zijn op de arbeidsmarkt. Ter vergelijking: op de recente knelpuntberoepenlijst van VDAB stonden maar liefst 223 beroepen vermeld. Eigenlijk zou minister Muyters ervoor moeten zorgen dat voor nagenoeg elk van deze beroepen een ervaringsbewijs kan verkregen worden.

Maar, ten derde, ook bij werkzoekenden en werkgevers is het ervaringsbewijs weinig bekend. VDAB zou hier een inspanning moeten leveren om het ervaringsbewijs te promoten bij mensen die door ontslag getroffen worden in deze crisistijd, maar ook bijvoorbeeld bij jongeren die, de schoolbanken zonder diploma verlaten.”

Robrecht Bothuyne: ‘Het ervaringsbewijs kan heel nuttig zijn in de strijd tegen de werkloosheid en tegen de knelpuntberoepen,maar als er geen tandje wordt bijgestoken, als er niet meer beroepen in aanmerking komen voor een ervaringsbewijs en als het ervaringsbewijs niet beter gepromoot wordt, dreigt het een stille dood te sterven. CD&V roept minister Muyters op om, in overleg met de sociale partners, actie te ondernemen.’



Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908