Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40018

Goud en warmtepompen

$
0
0
Een tijdje geleden beschreef Erw hier de manier waarop centrale banken de goudmarkten bespelen:

http://forum.politics.be/showthread.php?t=190735

Citaat:

Dat centrale banken krak het omgekeerde doen van wat als financieel 'wijs' wordt ervaren.
De cijfers spreken voor zich.
Centrale banken VERKOPEN goud als de prijs LAAG staat.
Centrale banken KOPEN goud als de prijs HOOG staat.
Centrale banken streven dus blijkbaar naar verliezen op hun balansen, op haha.
Zijn centrale banken dan fantastisch dom?
Natuurlijk niet.
Speculanten kopen goud in een poging te ontsnappen aan inflatieverliezen ten gevolge van interestmanipulaties en geldcreatie door de centrale banken.
De bedoeling van speculanten is om laag te kopen en jaren later, bij een goudprijs die opgedreven werd door algemene prijsstijgingen ten gevolge van geldcreatie, te verkopen, en alzo 'omheen' de diefstal door centrale banken te fietsen.
Centrale banken willen dit tegengaan.
Als de speculanten veel goud willen KOPEN (bvb tijdens een crisis), dan oefenen de centrale banken een opwaartse druk uit op de prijstrend (door ook te kopen), waardoor de speculanten minder ounces goud ontvangen.
Als de speculanten veel goud willen VERKOPEN (bvb tussen crises), dan oefenen de centrale banken een neerwaartse druk uit op de prijstrend (door ook te verkopen), waardoor de speculanten minder dollars/euro's ontvangen.

Nu vraag ik mij af (voor diegenen die weten wat het is) : lijkt deze financiele operatie, indien wiskundig gemodelleerd, op die van een werking van een warmtepomp?

Even een toelichting: een warmtepomp is een machine die opereert tussen twee hittereservoirs, met een temperatuurverschil ertussen. De hoeveelheid arbeid die een gewone warmtemachine maximaal kan leveren hangt af van het temperatuurverschil tussen de reservoirs (Carnot-motor). Deze kan nooit groter worden dan 100% (is in de werkelijkheid zelfs nog veel kleiner!) .

Een warmtepomp daarentegen gebruikt energie om nog meer energie door te sluizen (dit kan zelfs van een kouder naar een warmer reservoir) en kan dus meer dan 100% van de energie die erin wordt gestoken verplaatsen. Let wel: de energie die de pomp doet draaien wordt wel degelijk opgebruikt, maar daarmee verplaatst men andere energie.
Een airco is een typisch voorbeeld van een warmtepomp: men drukt een vloeistof samen om er energie in te steken. Nadien brengt men dit naar de andere kant en laat dit daar verdampen om zo de energie eruit te halen.

Met dezelfde electrische energie die maximaal 100% in thermische energie kan worden omgezet, kan men dus 3-500% meer energie naar binnen pompen (zelfs als het buiten koud is en binnen warm kan een airco alsnog de binnenkant verwarmen, en meer efficient dan een element).

Is dit een gelijkaardig proces hier? Banken die dus een deel koopkracht investeren om een pompoperatie uit te voeren (bij hoge goudprijzen nog eens "compressie" toepassen en bij lage goudprijzen dit laten "verdampen") waarbij er meer koopkracht naar hen vloeit?

Of vergis ik mij en vernietigen zij simpelweg de koopkracht van de goudspeculant waarbij er minder koopkracht overblijft en dat van hun dus relatief gezien meer waard wordt?


http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_pump


Viewing all articles
Browse latest Browse all 40018