Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40317

Test Aankoop : de verpakking verhult de échte prijs

$
0
0
Om meer geld op te strijken, manipuleren sommige bedrijven het nettogewicht van voedingsmiddelen. Tot die conclusie komt Test-Aankoop op basis van een steekproef met voorverpakte en bulkproducten. Fabrikanten van voorverpakte producten verhogen soms de eenheidsprijs door minder of meer inhoud in een verpakking te stoppen. En sommige handelaars van bulkproducten maken meer winst door de verpakking mee te wegen. Deze strategieën worden zo onopvallend toegepast dat de meeste consumenten waarschijnlijk niet door hebben dat ze minder waar voor hun geld krijgen. Test-Aankoop eist meer transparantie. De vereniging vraagt aan consumenten om mee een oogje in het zeil te houden en ervaringen te delen via de webpagina www.testaankoop.be/luchtinpakjes.

et onderzoek
Test-Aankoop vergeleek oude ingescande prijsetiketten met nieuwe prijsetiketten. Tal van voorverpakte producten werden onder de loep genomen. Is de eenheidsprijs sterker gestegen dan we op basis van de indexcijfers van de FOD Economie hadden verwacht ? Zo ja, zijn er aanwijzingen dat de verpakking van het product is veranderd om de prijsstijging te verdoezelen ? Vervolgens ging Test-Aankoop na of grote verpakkingen echt voordeliger zijn dan kleine verpakkingen. Tenslotte werden enkele bulkproducten onder de loep genomen. In hoeverre krijgen we waar voor ons geld ? Wordt de verpakking mee aangerekend ? Worden producten fout afgewogen ? De steekproef bestond uit 20 stalen witte druiven, 18 stalen garnalen en 21 stalen tournedos. Het betaalde gewicht werd vergeleken met het nettogewicht.
Doorheen de jaren is de eenheidsprijs van heel wat producten gestegen. Dat is gezien de inflatie een normale evolutie. Als producenten meer kosten hebben om voedingsmiddelen te produceren, is het logisch dat de consument meer moet betalen in de winkel. Toch rechtvaardigt dit niet alle prijsstijgingen. Test-Aankoop identificeerde producten waarvan de eenheidsprijs meer steeg dan verwacht op basis van de indexcijfers van de FOD Economie. En waarvan de prijsstijging werd verdoezeld door het nettogewicht en de verpakking aan te passen.
Minder inhoud in een verpakking stoppen
In 2005 woog een reep Mars, Snickers en Twix respectievelijk 54, 60 en 58 gram. Anno 2012 vind je exemplaren van 45, 45 en 50 gram in een multipack. Dat is tot 15 gram minder per stuk. En een pak Pringles weegt 10 gram minder dan vroeger. Ook verschillende merken ontbijtgranen haalden het nettogewicht van sommige van hun producten naar omlaag. Dit heeft uiteraard een impact op de prijs per kg. Voor fabrikanten is het interessant om de eenheidsprijs op deze manier te verhogen. Uit studies weten ze dat consumenten hier minder gevoelig op reageren dan op een verhoging van de prijs van de verpakking. Soms lijkt het erop dat fabrikanten deze prijsstijging proberen te verbergen door de verpakking
te manipuleren. Pringles zet bijvoorbeeld “XXL” op sommige van zijn verpakkingen. Dat is misleidend want er zit helemaal niet meer chips in een verpakking, integendeel. Vanuit gezondheidsstandpunt is het geen slechte evolutie dat calorierijke, weinig voedzame snacks kleiner worden. Wat wél een probleem is, is dat het wordt verdoezeld.
Meer inhoud in grotere verpakkingen
Sommige fabrikanten doen het andersom. In plaats van minder voedsel in een pak te stoppen, stoppen ze er meer in. Zo kregen verschillende merken van ontbijtgranen een grotere doos, diverse soorten chips kregen een grotere zak, en Leo stopt nu twaalf in plaats van tien wafels in een pak. Door de verpakking te veranderen, kunnen consumenten minder goed prijzen vergelijken. Hun referentiepunt – de prijs voor een oude verpakking - valt immers weg. Fabrikanten weten dat consumenten dan de neiging hebben om zich te laten leiden door intuïtieve vuistregels zoals "een grote verpakking is voordeliger, dus het zal wel in mijn voordeel zijn" en "ik betaal meer omdat er meer in zit". En op die manier worden prijsstijgingen onderschat. Sommige fabrikanten versterken deze veronderstellingen door labels als "maxi pack" of "family pack" op de verpakking te drukken. Mooi meegenomen voor fabrikanten is dat grote verpakkingen de consumptie stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat mensen automatisch meer eten uit een grote verpakking.
De verpakking meewegen
Handelaars van bulkproducten zijn vrij om het brutogewicht aan te rekenen aan de klant. Test-Aankoop stelde vast dat heel wat handelaars gebruik maken van deze vrijheid en de verpakking meewegen. Gaat het om een zware verpakking, dan jaagt dit het brutogewicht én de prijs de hoogte in. De onderzoekers van Test-Aankoop kochten 20 stalen witte druiven, 18 stalen garnalen, en 21 stalen tournedos. Van alle stalen vergeleken ze het betaalde gewicht met het nettogewicht. Het verschil daartussen – het gewicht van de verpakking en een eventuele meetfout – was niet gering. Bij de tournedos kregen de onderzoekers gemiddeld zo’n 4 % minder mee dan het gewicht dat hen werd aangerekend, met uitschieters van 11 %. Op een stuk vlees van 200 gram, komt dit neer op een "tekort" van zo'n 10 tot 20 gram. Dat lijkt niet veel. Maar op duizend klanten is dat een tekort van 10 tot 20 kilo. Met garnalen hetzelfde verhaal: gemiddeld krijgt u 5 % minder garnalen dan waar u voor betaalt, met uitschieters van 10 %. Positief: bij druiven week het nettogewicht van geen enkel staal meer af dan 3 % van het brutogewicht.
Test-aankoop vraagt maatregelen
Test-Aankoop eist meer transparantie en vraagt aan de minister van Consumentenzaken om maatregelen te treffen. De vereniging wil dat fabrikanten en handelaars bij alle producten – ook bulkproducten – een duidelijk leesbare eenheidsprijs vermelden. Prijsstijgingen mogen niet worden verdoezeld. Als fabrikanten ervoor kiezen om de verpakking te veranderen, moet dit duidelijk leesbaar op de verpakking worden vermeld. Promoties worden tenslotte ook in de verf gezet. Aan handelaars die voedingswaren verkopen waarvan het gewicht de te betalen prijs bepaalt, vraagt Test-Aankoop om de verpakking niet of eventueel apart aan te rekenen. Tenslotte richt de vereniging zich ook naar de consument met de vraag om waakzaam te blijven en elk gebrek aan transparantie op dit vlak te delen via de webpagina www.testaankoop.be/luchtinpakjes.
Contact:
Ellen Renders
Ivo Mechels


Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 40317