Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

Hedendaagse adelsverheffingen onder de loupe genomen

$
0
0

De laatste decennia zijn het aantal adelsverheffingen in België gestegen, dus personen die omwille van hun verdienste in de adelstand zijn opgenomen. Meestal wordt zo'n titel toegekend na een carrière waarbij iemand zich kunnen onderscheiden heeft, analoog aan het toekennen van peerage of een knighthood in Groot-Brittannië. We denken maar aan popsterren als Paul McCarthy of Elton John, natuurdocumentairemaker David Attenborough, regisseur Alfred Hitchcock enzovoort... allen mogen zij "Sir" voor hun naam zetten.

In België worden op analoge wijze mensen die zich door verdienstelijkheid onderscheiden beloond met een adellijke titel al naar gelang hun prestaties. In rang gebruikt men deze volgorde:

ridder < baron < burggraaf < graaf

Gezien er geen vrouwelijk equivalent is voor de titel van ridder, is barones de laagste vrouwelijke titel die toegekend wordt. Titels hoger in rang dan graaf, zoals markies, hertog en prins, worden niet meer toegekend. Doorgaans zijn deze titels door verdienstelijkheid persoonlijk en dus niet overdraagbaar op het nageslacht.

Bekende door verdienste geadelde Vlamingen zijn de ridders Marc Sleen en Eddy Wally, de baronnen Eddy Merckx, Stijn Coninx en Paul Buysse, barones Mia Doornaert (tja, zoals ik al zei, barones is de laagste vrouwelijke titel), de burggraven Dirk Frimout, Frank Dewinne en Etienne Davignon...

Wat wel opvalt is dat er tegenwoordig ieder jaar meer mensen door verdienste geadeld worden dan vroeger, en daar bedoel ik meer bepaald mee dan vroeger onder koning Boudewijn, waar de lat der verdiensten leek hoger te liggen. Nu is de vraag, hoe gaat zoiets in zijn werk? Wie bepaalt dat en waarom, wie beslist etc.. kortom hoe transparant is deze zaak?

Op wikipedia vinden we volgende uitleg terug:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_v...oor_verdienste
Citaat:

Adviesraad

Sinds het begin van de jaren 1970 is de regelgeving voor de verlening van adelstand doorzichtiger gemaakt. Een Adviesraad voor de adellijke gunsten werkt elk jaar een voorstel uit met namen van verdienstelijke landgenoten die voor deze onderscheiding in aanmerking komen.

Deze raad bestaat uit evenveel Nederlands- als Franstaligen, evenveel burgers als edellieden, een derde vrouwelijke leden. Het voorzitterschap wordt beurtelings aan een Franstalige en een Nederlandstalige opgedragen.

In zijn advies houdt de raad rekening met een billijke verdeling tussen de taalgemeenschappen, de filosofische overtuigingen, het geslacht, enz.

Ook worden personen onderscheiden uit zeer verschillende beroepen en activiteiten (onderwijs, magistratuur, leger, kunst, caritatieve werken, ondernemingswereld, sport, enz.) om hiermee een ruimere erkenning te onderstrepen dan voor de persoon zelf.
Citaat:

Koninklijk Besluit

In tegenstelling tot een nogal verspreid idee is het niet de koning als persoon die tot opname in de adelstand beslist, maar 'de koning' als uitvoerende macht, wat in eerste instantie de regering betekent. De minister van buitenlandse zaken is traditioneel hiermee belast en alle voorstellen moeten door hem worden goedgekeurd en ondertekend, alvorens ook aan de handtekening van de koning te worden voorgelegd en als Koninklijk Besluit te worden uitgevaardigd. Dit geldt eveneens voor de voorstellen die kunnen toegevoegd worden aan die van de Adviesraad, hetzij door de minister zelf, hetzij door het koninklijk paleis.
Hier begint iets te dagen, namelijk dat het niet enkel de Adviesraad zelve is die beslist, maar dat de minister en het koninklijk paleis kunnen "toevoegen". Dit suggereert dus een deurtje die opengelaten wordt voor favoritisme, vriendendiensten... we denken hierbij onmiddellijk aan Sir Humphrey Appleby uit de bekende Britse humoristische reeks "Yes minister".

Het is bij deze dat ik een opmerkelijk figuur wil belichten: de voormalige topman van UCB Georges Jacobs heeft toch wel een uitzonderlijk blitse adellijke loopbaan achter de rug, uniek in de Belgische geschiedenis alleszins. En dit allemaal zonder dat er veel ruchtbaarheid aan gegeven werd.


Wie is Georges Jacobs?



Een Nederlandstalige wikipedia-artikel voor deze Brusselse topzakenman is onbestaande, dus moeten wij putten uit de Frans- en Engelstalige versie:
http://fr.wikipedia.org/wiki/Georges_Jacobs
http://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Jacobs

George Jacobs werd geboren in 1940 en behaalde een doctoraat rechten en een licenciaat economie aan de KUL en een postgraduaat economie aan de universiteit van Californië. Hij begon zijn carrière bij het IMF, was voorzitter van de raad van bestuur van UCB en Delhaize, en was lid van de raad van bestuur van UCB, Belgacom, Bekaert, Spadel en SN Brussels Airlines. Dan nog eens ere-voorzitter van UNICE en de Federatie van Belgische Bedrijven, voorzitter van de Belgisch-Luxemburgse-Poolse en lid van de Britse en Amerikaanse Kamer van Koophandel, en tenslotte lid van de raad van bestuur van de Generale Bank, IBM Belgium, Spadel S.A. en L.I.V. N.V. (Groupe Carmeuse).

Een mens vraagt zich af hoe je dat allemaal kan combineren, nietwaar?

Het is bekend dat koning Albert zich graag laat omringen door topzakenlui, en Georges Jacobs schijnt een persoonlijke vriend te zijn van de koning, en volgens de boeken van Noël Vaessen (ex-adviseur van prins Laurent) heeft hij heel wat in de pap te brokken in het paleis. Samen met de onvermijdelijke Jacques Van Ypersele de Strihou zou hij de meeste invloed aan het hof uitoefenen. Velen noemen hem de beste vriend van de koning.

Zoals ik al eerder stelde, uniek is zeker zijn adellijke blitzcarrière:

1996: Georges Jacobs ontvangt de erfelijke titel van baron, dus overdraagbaar op de eerstgeborene. Hij is op dat moment 56 jaar.
2007: Georges Jacobs mag het epitheton "de Hagen" aan zijn naam toevoegen. De toevoeging "de Hagen" verwijst naar het kasteeldomein "Hagen" in het Vlaams-Brabantse dorpje Brussegem waar Georges Jacobs woont. Ook zijn kinderen en kleinkinderen mogen zich Jacobs de Hagen noemen.
2008: Georges Jacobs de Hagen ontvangt de erfelijke titel van graaf. Zijn devies luidt: "Probitate et Sapientia Vince".

Het is al van 1998 geleden dat een bedrijfsleider het tot graaf heeft geschopt. Dat was Maurice Lippens, de huidige voorzitter van Fortis. Met als verschil dat Lippens afkomstig is uit een familie welke al een goeie 2 eeuwen tot de adel behoort, terwijl Jacobs uit 'het gewone volk' afkomstig is.

Verdere onderscheidingen:

grand officier de l'ordre de Léopold II
commandeur de l'ordre de Léopold
officier de l'ordre de la Couronne
commandeur de l'ordre du Saint-Sépulcre
commandeur de l'ordre d'Isabelle la Catholique
officier de la Légion d'honneur


Recent gaf graaf Georges Jacobs de Hagen nog een interview aan La Libre Belgique:
Georges Jacobs: "Face à l’islamisation, nous sommes une civilisation molle !"
Dorian de Meeûs, 19/01/2013
http://www.lalibre.be/actu/belgique/...ion-molle.html

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908