Wim Van de Camp, de fractieleider van het Nederlandse CDA in het Europees Parlement, gaat de Europese Commissie een vraag stellen over de "vreemdelingentaks" die de stad Antwerpen wil invoeren. De Nederlander betwijfelt of de taks legaal is.
Het Antwerpse stadsbestuur heeft beslist dat nieuwkomers met een verblijfsvergunning die zich in Antwerpen willen vestigen, 250 euro zullen moeten betalen wanneer ze zich inschrijven aan het vreemdelingenloket. Het verantwoordt die verhoging door te stellen dat het zo de kosten wil dekken. Nu betalen buitenlanders 17 euro voor een identiteitskaart.
"Op het eerste gezicht discrimineert de stad tussen Belgen en bijvoorbeeld Nederlanders", zegt Van de Camp. "Dit druist toch in tegen de vrijheid van verkeer in de Europese Unie?" Hij is dan ook van plan de zaak aan te kaarten bij de Europese Commissie. "Ik wil dat de Europese Commissie hier snel naar kijkt. Dit lijkt me een eenvoudige zaak."
De maatregel treft vele Nederlanders die in Antwerpen willen gaan wonen. In 2011 woonden er in totaal 15.005 Nederlanders in de stad.
Europa
Ook elders is er kritiek. Dat het stadsbestuur de nieuwe retributie wil opleggen aan burgers van de EU is in strijd met de Europese regels, zegt Janek Nowak van het Instituut voor Europees Recht van de KU Leuven.
Volgens richtlijn 2004/38 moeten EU-burgers hun verblijfsdocumenten "kosteloos" krijgen, of mag het zeker niet meer kosten dan wat eigen onderdanen ervoor moeten neertellen, stelt Nowak.
Voor niet-EU-burgers ligt dat anders. Heeft hun thuisland met de EU geen speciale afspraken gemaakt, dan doen de lidstaten wat ze willen. Maar bijvoorbeeld met Turkije bestaan zo'n afspraken wel. Dat de kost voor hen vijftien keer hoger ligt, "lijkt onevenredig en dus niet in overeenstemming met de associatieovereenkomst", aldus Nowak.
Dan komen ze naar hier om hun vermogentaks te ontlopen, maar 250 is dan wat te veel voor den Hollander