Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

BUG : Migratieachtergrond alle nationaliteiten in 589 gemeenten

$
0
0
Toestand op 01/01/2011: vreemdelingen+Belg geworden+nageslachtTechnische toelichting bij de berekening van migratieachtergrond per gemeente 1. Brengt migratieachtergrond per gemeente en nationaliteit iets bij? "Wat brengt het bij dat te weten", vroeg een vriend me overlaatst toen ik pochte dat ik nu voor elk van de 188 nationaliteiten het beeld kon geven van de migratieachtergrond in elk van de 589 gemeenten in België. En ik stond even men m'n mond vol tanden. "Om te weten wie je bent en voor je belang op te komen moet je weten met hoeveel je bent" probeerde ik. "En als je beleid wil voeren, of iets van migratie wilt begrijpen, of hoe deze zich in een bevolking heeft vastgelegd, haar geschiedenis dus, alhoewel". Nu de joodse gemeenschap, vooralsnog zonder veel resultaat, inspanningen doet om een beter statuut af te dwingen voor de slachtoffers van de jodenvernietiging waaraan ook de Belgische staat actief heeft meegeholpen moet ik misschien beter weten. Het is juist doordat de Belgische staat hen geteld en geregistreerd heeft dat het voor de nationaalsocialisten gemakkelijk was de Joden op te sporen en af te voeren.

"Welke teksten, welke vorming en richtlijnen dient men te geven aan de huidige staatsambtenaren om elke herhaling, zelfs gedeeltelijk, van een medeplichtigheid in een misdaad tegen de menselijkheid te voorkomen" zo vraagt de Vereniging voor de Herinnering aan de Shoah zich af. Moet/mag je dan de aanwezigheid en concentratie van bevolkingsgroepen nagaan tot op het gemeentelijke niveau, zeker als het dan bv gemakkelijk is om 'moslims' te tellen, die, zoals de joden toen en nu, in aanmerking komen of voorwerp (kunnen) zijn van discriminatie, racisme en antisemitisme (jawel, Arabische volkeren zijn ook 'semieten'). En wat zullen de Vlaamse ministers doen voor het opheffen van de discriminaties van joodse overlevenden en bv de medisch ongelijke evaluaties in Vlaanderen in vergelijking met Brussel en Wallonië? Maar staat dat niet ver af van de voorliggende 'fichering' van de 'vreemden' zoals professor Elchardus 'ze' nog graag genoemd zou zien.

Het AD SEI (vroegere NIS) geeft het antwoord

Het AD SEI heeft recent een tabel vrijgegeven met vermelding van alle vreemdelingen per gemeente in België. Wanneer het aantal inwoners voor een nationaliteit 3 of minder was dan werd, om privacyredenen, toch het cijfer 3 opgegeven dat dus kon slaan op 1, 2 of 3 inwoners van een bepaalde nationaliteit. In de verwerking door npdata werd berekend dat dit aantal gemiddeld 1,608 is om de totalen te doen kloppen. Hierop is verder gegaan om de berekeningen van aantal Belgen en hun natuurlijk en migratiesaldo te berekenen na hun Belgwording. In de np-datatabellen staat het aantal 2 voor 1, 2 of 3 inwoners van een bepaalde nationaliteit, Belg gewordenen of hun descendenten. In deze aantallen per nationaliteit zijn inbegrepen de erkende vluchtelingen voorzover het referentieland bekend.

2. Sonnet over de Paal

Npdata is zich er ten zeerste van bewust dat zij met de publicatie van haar gemeentelijke fiches en tabellen met aantal inwoners met migratieachtergrond (issus de l'mmigration) mogelijk wetenschappelijke instituten en haar iconen uitdaagt of confronteert. Langs een sonnet worden de goden om clementie worden gesmeekt omdat cultuur de zeden soms verzacht.

Paal

Ze wachten op de poen
Die niet zal komen,
Om nooit te doen
Waar ze van dromen.

Anderen misgunnen
Wat ze zelf niet kunnen,
Sociale strijd versterken,
Cijfers laten werken.

Anders dan hun preken
Over methodologie
En tegensprekers breken.

Is het scientology,
Of wetenschap als praal?
Wie stelt hen perk en paal?


3. Gedaan met A., enkel nog inwoners met migratieachtergrond

Zoals de aandachtige lezer is opgevallen wordt tot nu toe in deze BuG niet meer over allochtonen gesproken, noch over vreemde afkomst of vreemde herkomst, neen, dat is voorbij. Niet dat deze begrippen zouden moeten geweerd of geëlimineerd worden of het gebruik ervan geschrapt worden, neen. Wel om het advies te volgen van het Forum voor Etnisch-Culturele minderheden die iedereen uitnodigen om het te hebben over inwoners met een migratieachtergrond, kortweg de MiA's zoals ze verder in de tabellen worden aangeduid, voluit dus MigratieAchtergrond. Voor meer info en verantwoording, zie de Begrippennota van het Forum ECM.

3.1. Het excellent Vlaamse instrument: de Integratiemonitor, zie Integratiemonitor op het net

Wat is de zin om de migratieachtergrond per nationaliteit te schetsen in elke gemeente als er toch de Integratiemontor is? Een terechte vraag gezien de veelheid aan informaties die deze monitor geeft en de basis waarop zij dit doet, nl een extractie van het rijksregister die toelaat na te gaan per gemeente en per nationaliteit
1. Hoeveel vreemdelingen er wonen
2. Hoeveel Belgen er met een vreemde nationaliteit geboren zijn
3. Hoeveel Belgen er geboren zijn uit een moeder die als vreemdeling geboren is (of een vader wanneer de moeder niet meer aanwezig is) en zelf die nog thuis wonen of woonden sinds 2004.

Niet inbegrepen zijn dus de als Belg geborenen uit een Belgische moeder die als vreemdeling geboren is maar die niet meer thuis wonen/woonden voor 2004. De gegevens van de integratiemonitor zijn dus een onderschatting die groter wordt naarmate de migratie en Belgwording ouder is of langer geleden. Tevens wordt de nationaliteit van herkomst in de integratiemonitor maar opgegeven voor een beperkt aantal nationaliteiten: altijd voor Nederlanders, Turken en Marokkanen en verder voor andere landen als zij tot de top 5 behoren in een gemeente. Spijtig dat de studiedienst van de Vlaamse Regering deze gegevens niet vrijgeeft voor meer nationaliteiten, zeker als er geen grond is voor bescherming van de privacy. De AD SEI acht de privacy maar in het gedrang als er 3 of minder dan 3 vreemdelingen van een bepaalde nationaliteit wonen in de gemeente. Voor de meerderheid van de nationaliteiten had de Vlaamse gemeenschap deze gegevens voor een goed deel van de gemeenten concreet kunnen opnemen in de Integratiemonitor. Misschien voor de volgende update?

Een eventueel verschil tussen de npdata-berekening en de Integratiemonitor is dus relatief gemakkelijk vast te stellen en mits enig zoeken en nadenken te verklaren vanuit lokale omstandigheden of een specifieke migratiedynamiek. Dit is evenwel maar voor een beperkt aantal gemeenten en voor een nog beperkter aantal nationaliteiten het geval. En wie deze vaststellingen doet, voor een gemeente en/of nationaliteit kan dit aan npdata doorgeven, zodanig dat een correctie kan gebeuren.

3.2. Migratieachtergrond per nationaliteit in de Belgische gemeenten

Npdata moest dus toch aan de slag voor de berekening van het aantal inwoners met migratieachtergrond per nationaliteit in elke gemeente in België. Ook dat is een bijkomende reden, gezien de Integratiemonitor enkel maar opgemaakt wordt voor steden behorend tot het Vlaamse gewest.En in tegenstelling tot vroeger waar dit maar voor een 60-tal nationaliteiten kon gebeuren werd dit nu mogelijk voor elk van de 185 in België aanwezige nationaliteiten.

3.3. Methodologie.

"Zeg me hoeveel vreemdelingen van een bepaalde nationaliteit in je gemeente wonen en npdata geeft je het aantal met migratieachtergrond van deze nationaliteit in je gemeente" dat is nog altijd de gevolgde werkwijze. Als alle vreemdelingen van een bepaalde nationaliteit Belg geworden zijn staat npdata met z'n mond vol tanden. Maar dan is het allicht niet meer nodig dit soort berekeningen te maken. Toegepast op België op het nationale niveau is deze werkwijze sluitend, en zelfs op arrondissementeel niveau, zoals Philippe van Parijs ooit stelde in een artikel. Een vergelijking van deze methode met de effectieve telling van inwoners met migratieachtergrond tussen 1990 en 2005 door de UCL, geeft een volledig identieke lijn van de berekeningswijze van npdata en de effectieve telling door het Rijksregister. De npdata methode werd van 2005 tot 2011 verder toegepast, en verrekend dus ook de stijgende migratie vanaf 2006:





3.4. De Inwoners met MigratieAchtergrond bestaan uit de samentelling van volgende drie groepen.

De npdata berekening inwoners met migratieachtergrond per nationaliteit gaat voort op de samentelling van 3 deelgroepen:
1. Het aantal vreemdelingen, dus inwoners die niet de Belgische nationaliteit hebben én verblijfsrecht hebben. Inwoners van België in het wachtregister asiel zijn niet inbegrepen, evenmin de inwoners zonder geldige verblijfspapieren.
2. Het aantal Belgwordingen sinds 1946. Vanaf 1988 is dit voor elke nationaliteit exact gekend. In 1985 en 1992 zijn er 2 (inhaal)Belgwordingen gebeurd waarbij de nationaliteit voor de belangrijkste nationaliteitsverwervingen gekend zijn. Voor de andere nationaliteiten en de tussenperiodes is enkel het totaal aantal Belgwordingen gekend. Voor deze jaren wordt het % van 1985 lineair toegepast zonder correctie. Op het geheel van de Belgwordingen is dit evenwel maar een beperkt % dat geen invloed heeft op de globale berekening die voor het totaal aantal conform is aan de werkelijk heid. Wie over concretere info beschikt kan deze doorgeven zodat ze in het berekeningssysteem kunnen gevoegd.
3. Het natuurlijk- en migratiesaldo na de Belgwording. Na de Belgwording zijn er uiteraard geboorten, overlijdens en migratiebewegingen bij deze nieuwe Belgen. Vandaar wordt er een berekening gemaakt van het natuurlijk- en migratiesaldo van de nieuwe Belgen na hun Belg wording. Voor de Europese nieuwe Belgen wordt uitgegaan van een procreatie/reproductie op 48 jaar, voor niet-Europese nieuwe Belgen op 24 jaar. Voor elk jaar na de Belgwording wordt respectievelijk 1/48ste of 1/24 bijgeteld bij de Belg geworden vreemdelingen. Door deze berekening te maken voor elke nationaliteit apart en deze samen te tellen komt het globale aantal met migratieachtergrond tot stand. Deze berekening is zoals gezegd evenwel 'geijkt' op het totaal van de telling van het werkelijk aantal inwoners met migratieachtergrond tussen 1990 en 2005 waarbij zowel het aantal vreemdelingen, Belg geworden vreemdelingen en het natuurlijk- en migratiesaldo in het Rijksregister werden samengeteld. De berekening van npdata en deze van de UCL op basis van het Rijksregister komen tussen 1990 en 2005 komen volledig overeen. Dat wil niet zeggen dat dit voor elke nationaliteit apart het geval is. Daarvoor stelt de UCL haar datablok niet beschikbaar. Enkel voor de Marokkanen werd door de UCL het werkelijke gegeven vrijgegeven voor 2005. Dat is dan het 2de ijkingspunt waardoor voor deze nationaliteit en voor dit jaar de berekeningsmethode van npdata en de telling van het Rijksregister perfect overeenkomt. Misschien kan de UCL haar datastock vrijgeven als zij haar beschikbare (en dure, dixit prof. Martens) gegevens toch niet verwerken?

3.5. De verhouding tussen het aantal vreemdelingen en het aantal met migratieachtergrond

De x-factor (of vermenigvuldigingsfactor) bestaat uit de factor waarmee het aantal vreemdelingen dient vermenigvuldigd om het aantal met migratieachtergrond te bekomen. Deze factor is volledig gelijklopend met de 'onderschattingssfactor volgens huidige nationaliteit' waarmee het aantal vreemdelingen dient vermenigvuldigd om het om het aantal van 'vreemde herkomst' te bekomen, zoals door de Studiedienst van de Vlaamse Regering werd geïntroduceerd, zie De Gekleurde Samenleving en het Webartikel.

Voorzover de berekening van npdata voor bepaalde nationaliteiten i een gemeente afwijkt van deze uit de integratiemonitor, dan worden deze op de gemeentelijke npdata-fiche aangepast en wordt dit onder 'opmerkingen' bovenaan de fiche genoteerd. De controle is niet voor alle gemeenten gebeurd, elkeen kan dit eventueel doen en npdata hierop attent maken.

3.6. Kan deze methode toegepast worden op elke gemeente?

Volgens Philippe van Parijs is er geen probleem om deze methode toe te passen tot op arrondissementeel niveau, maar eens op het gemeentelijke niveau wordt het moeilijker. Want wie zegt dat er in bepaalde gemeenten geen grotere concentratie vreemdelingen van een bepaalde nationaliteit aanwezig is of dat ze allemaal zijn weggetrokken naar andere gemeenten, of terug naar hun migratieland. Of wat te doen met recente migraties waar nog geen of niet zoveel Belgwordingen aan beantwoorden, of Polen bv die na de 2de wereldoorlog hier zijn gebleven en de Polen die de laatste jaren naar België kwamen. En het wel erg extreem voorbeeld van Mechelen waar 93 Turkse vreemdelingen verblijven maar er toch 1.853 van Turkse afkomst zijn volgens de Integratiemonitor, een x-factor dus van 20 Turkse migratieachtergrond tegenover een x-factor van 5,1 voor Turken in het algemeen. Een vergelijking tussen de npdata-berekening en de integratiemonitor kan voor de belangrijkste nationaliteiten deze verschillen aan het licht brengen. Voor een verklaring dient de concrete situatie nagegaan, bv voor Mechelen zijn het vooral Assyrische (Kristelijke) Turken die uit Turkije weggegaan zijn, allemaal het statuut van Vluchteling hebben gekregen en massaal Belg geworden. Mechelen is daarom, zoals geweten, de stad met in verhouding tot hun bevolking het meeste erkende vluchtelingen. Dat Mechelen nu ook de stad is met in verhouding het meeste Armeniërs kan er ook op wijzen dat er een gelijklopende verzameling aan de gang is, dwz Mechelen als vrijplaats in de schaduw van de Sint-Romboutstoren voor wie in het verleden enige onderdrukking gekend heeft van de Ottomaanse of Turkse overheid.

4. Algemene overzichten en fiches per gemeente en nationaliteit

Voortgaande op de moedertabel MigratieAchtergrond (55 MB) zijn een 6 tal tabellen afgeleid die een algemeen overzicht geven van nationaliteiten per gemeente waarbij per nationaliteit de gemeenten kunnen geordend worden in volgorde van aanwezigheid in aantallen of % van een migratieachtergrond per nationaliteit en dit per land en een aantal totalen en subtotalen.

Aantallen:
- Aantal vreemdelingen per nationaliteit per gemeente
- Aantal vreemdelingen en Belgwordigen per gemeente
- Aantal migratieachtergrond per nationaliteit per gemeente

Percentages:
- % migratieachtergrond per nationaliteit op de totale bevolking in de gemeente
- % migratieachtergrond per nationaliteit op totaal migratieachtergrond in de gemeente
- % migratieachtergrond per nationaliteit op totaal migratieachtergrond per nationaliteit

4.1. De werkelijkheid ligt tussen de lage en hoge berekening

Omdat de aantallen en % per land en gemeente een berekend gegeven is waarbij het reële na tuurlijk- en migratiesaldo van de Belg geworden vreemdelingen niet gekend is geven we in de gemeentelijke fiches zowel een laag (vreemdelingen + Belg geworden vreemdelingen) en een hoog aantal/percentage (vreemdelingen+Belg geworden vreemdelingen+natuurlijk- en migratiesaldo van Belg geworden vreemdelingen).

Als het totaal gemaakt wordt per nationaliteit voor de maximumberekeningen overstijgt dit totaal voor 3 gemeenten de 100%, in werkelijkheid zal nooit voor elke nationaliteit het maximum bereikt worden. In deze 3 gevallen wordt het totaal gelijk gesteld aan 90%+. Voor het totaal per gemeente dient men dus rekening te houden dat het om aantallen en %ges gaat die in de werkelijkheid lager of hoger kunnen liggen. De bekomen aantallen en %ges per gemeente en per nationaliteit zijn indicatief en in ieder geval de beste aanduiding die met de huidige beschikbare gegevens kan gemaakt worden. De toets met de Integratiemonitor, die door elkeen kan gebeuren voor de Vlaamse gemeenten, is daarvan een voorbeeld.

4.2. Vergelijkend gemak door diverse totalen en subtotalen

Voor het gemak om te vergelijken andere totalen zoals gebruikt door de Integratiemonitor, het forum voor Etnische minderheden, voor de diverse Europese aflijningen en voor continenten en subcontinenten, werden naast de opgave van de 185 landen ook een aantal totalen en subtotalen berekend, en zowel in de algemene overzichten als op de gemeentelijke fiches.

- Totalen
- Totale bevolking
- Totaal migratieachtergrond
- Totaal vreemdelingen
- Totaal Belgen

- Europa en Niet-Europa met subtotalen:
- Europa van de 15
- Europa van de 12 bijkomende landen
- Europa van de 27
- Europa van de ander Europese landen
- Totaal alle Europese landen
- Totaal niet-Europese landen (met inbegrip Turkije)

- Subtotalen Integratiemonitor (voor de ertoe behorende landen, zie Integratiemonitor)
- Zuid-Europa
- Midden + Oost-Europa
- Totaal Europa
- Marokkanen
- Turkije
- Andere niet-Europese landen
- Totaal niet-Europa
- Algemeen totaal

- Subtotalen Forum Etnische en Culturele Minderheden (voor de ertoe behorende landen zie Begrippennota)
- West-Europa
- Zuid-Europa
- Oost-Europa
- Totaal Europa
- Totaal niet-Europa

- Continenten en subcontinenten
- West-Europa
- Oost-Europa
- Europa
- Turkije
- Andere Azië
- Azië
- Noord-Afrika
- Zwart-Afrika
- Afrika
- Noord-Amerika
- Midden-Amarika
- Zuid-Amerika
- Amerika
- Oceanië
- Vluchtelingen, voorzover land van afkomst onbekend
- Totaal

- Migratieachtergrond met inbegrip van wachtregister asiel
- Aantal asielaanvragers op 01/01/2012 (zie BuG 163)
- Totaal % MigratieAchtergrond met inbegrip % asiel op totaal Bevolking + asielvragers

4.3. Migratieachtergrond in aantal en % op Bevolking, totaal Migratieachtergrond en totaal per land

Niet alleen het aantal en % migratieachtergrond per nationaliteit op de gemeentel ijke bevolking is van belang, ook het % berekend op het totaal aantal met migratieachtergrond binnen een gemeente is leerrijk. Het geeft nl. het beeld dat 'het vreemde' of 'de vreemde', aanneemt in een gemeente. Zo heeft 9,5% van de Leuvense bevolking een Aziatische migratieachtergrond (Turken niet meegerekend), maar dat komt overeen met 29% van alle inwoners met migratieachtergrond in Leuven. 5,8% van de bevolking van Denderleeuw heeft een zwart-Afrikaanse achtergrond, maar zij vertegenwoordigen 45% van alle inwoners met migratieachtergrond.. Hier zijn het dus niet de inwoners met Marokkaanse migratieachtergrond die het straatbeeld bepalen, zoals dit bv met 48,9% van ale inwoners met migratieachtergrond in Mechelen het geval is.
Een derde uitizcht is het % van de migratieachtergrond van een bepaald land in een gemeente op het totaal aantal van dit land dat aanwezig is in België geeft van in welke mate er sprake is van een zekere concentratie van een nationaliteit in een gemeente, bv 8,8% van alle inwoners van België met Armeense migratieachtergrond, en ook Syriërs staan hoog op het lijstje met 4,8% die in Mechelen wonen. Dat heeft ook te maken met de regionale nabijheid en een gemeenschappelijk verleden van Armeniërs en Syrië (ondermeer in Aleppo).

Door meer concreet zicht te krijgen op de aanwezigheid van diverse nationale afkomsten en migratieachtergronden, hun stromen en de groei, ook op lokaal vlak wordt men in ieder geval wijzer over het reilen en zeilen in de wereld en in de geschiedenis.

Opmaak tabellen per gewest: Eerst per land, totaal of subtotaal kan in elke tabel de aflopende orde bekeken worden (in afnemend aantal of %). Na keuze van een onderdeel kan in de linker kolom (langs +je te openen) gekozen worden voor een gewest, zodat de gekozen volgorde in een gewest kan bekeken worden.

%-tabellen voortgaande op migratieachtergrond: Voor de tabellen met % wordt telkens voortgegaan op het totaal migratieachtergrond, dwz zowel de vreemdelingen, de Belg geworden vreemdelingen en het natuurlijk- en migratiesaldo van deze Belg geworden vreemdelingen werden samengeteld. Voor de 3 gemeenten met +90% worden gelijkgesteld met 90%+

4.4. Gemeentelijke fiche: de lage en hoge berekening migratieachtergrond op gemeentelijk niveau

Voor elk van de 589 gemeenten in België is een fiche opgemaakt van een 4-tal blz waarbij voor alle landen én voor alle totalen en subtotalen (cfr infra) een aantal gegevens op een rij gezet worden. Voor het overzicht en de printbaarheid wordt maar een beperkt aantal gegevens geëxtraheerd uit de moedertabel MigratieAchtergrond (55 MB), in volgorde van de kolommen van links naar rechts. Voor de gemeentelijke fiches, zie hierboven of het: Fiche-overzicht on-line.

- Continentaanduiding (op +je klikken bovenaan om deze kolom zichtbaar te maken)
- Landencode
- Naam van het land
- Aantal vreemdelingen
- Aantal vreemdelingen + Belgwordingen
- Aantal vreemdelingen + Belgwordingen + natuurlijk- en migratiesaldo na Belgwording = MigratieAchtergrond
- % vreemdelingen
- % vreemdelingen + Belgwordingen
- % vreemdelingen + Belgwordingen + natuurlijk- en migratiesaldo na Belgwording - MigratieAchtergrond

Totalen en subtotalen zijn onderaan in de fiche gefixeerd zodat gegevens per nationaliteit onbeperkt kunnen gesorteerd worden langs het pijltje bovenaan de kolom. Door het +je aan te klikken kan een een groter detail zichtbaar maken voor elk van de indelingscriteria, totalen of subtotalen.

Na aanklikken van het pijltje in de kolom van je keuze met de schuifbalk naar boven gaan zodat de selectie oplopend/aflopend zichtbaar wordt. Zo kunnen de landen volgens elk criterium gesorteerd worden. Door eerst een keuze te maken van een factor en daarna een sortering of selectie van een continent of subcontinent kan men alle landen groeperen binnen deze selectie. Door de gemeente opnieuw te selecteren kan men opnieuw de oorspronkelijke fiche activeren.

Onder 'opmerkingen' bovenaan de fiche wordt aangegeven of voor bepaalde nationaliteiten de aantallen in overeenstemming gebracht zijn met de Integratiemonitor. Als sprake is van de x-factor (vermenigvuldigingsfactor) slaat dit op de verhouding tussen het aantal vreemdelingen en het aantal met migratieachtergrond. Door lokale omstandigheden kan deze x-factor verschillen van de algemene berekening.

4.5. Hoeveel landen zijn vertegenwoordigd in de gemeente:

Om na te gaan hoeveel nationaliteiten langs migratieachtergrond aanwezig zijn in een gemeente moet de kolom migratieachtergrond (5de of 8ste kolom) aflopend gesorteerd worden. Aan de linkerkant van de exceltabel dient men het rijnummer te nemen tot waar er landen met een waarde vermeld staan en hiervan 4 af te trekken (de 4 eerste regels van de tabel die geen waarde bevatten maar titels zijn).

Zo blijkt dat voor België 192 rijen een waarde bevatten - 4 rijen in de hoofding = 188 nationaliteiten. Voor Antwerpen is dit 166 - 4= 162 nationaliteit. Er wordt aan herinnerd dat enkel nationaliteiten kunnen gedetecteerd worden waarvoor nog vreemdelingen aanwezig zijn. Nationaliteiten met vreemdelingen die allemaal Belg geworden zijn in de gemeente zijn meer detecteerbaar, daarvoor kan de dienst stadobservatie of vreemdelingenstatistiek gecontacteerd worden om na te gaan welke herkomstlanden aanwezig zijn zonder dat er nog vreemdelingen met deze nationaliteit in de gemeente wonen.

4.6. Commentaar

Over elke gemeente en nationaliteit is wel een interessante overweging te maken maar elkeen kan die eigenlijk op basis van dit materiaal zelf wel zoeken of bedenken, zoals Ricardo Gutierrez van Le Soir bv in haar krant van 02/03/2013.

Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908