Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

Begrotingstekort 3,9% !!!

$
0
0
Vandaag, midden in een nieuw begrotingsconclaaf, wordt pijnlijk duidelijk hoe de federale regering absoluut prutswerk aflevert en hoe ze de Belgen een jaar lang belogen hebben. Het begrotingstekort bedroeg vorig jaar maar liefst 3,9% en de staatsschuld is gestegen tot bijna 100% van het BNP. Dat dit geen verrassing is, was reeds lang duidelijk: economen van alle slag waarschuwden al voor de veel te optimistische cijfers en voor de veel te hoog ingeschatte groeicijfers. De regering ontkende.

Nu wordt duidelijk dat de regering ofwel ongelooflijk amateuristisch prutswerk afleverde en/of glashard loog.

Ondertussen ligt een nieuwe reeks belastingen op de onderhandelingstafel, en is nu reeds duidelijk dat men opnieuw nauwelijks structurele maatregelen zal nemen. De overheidsinefficiëntie blijft op zijn recordhoogte (De primaire uitgaven stegen zelfs met 1,4 procent tot 51,3 procent!!!!), de staatsschuld zal toenemen en de middenklasse wordt verder uitgeperst. De politieke klasse en zijn zuilen en belangengroepen, zij worden gevrijwaard.

Deze politieke kaste zorgt voor eigen gewin en voor het failliet van onze kinderen.

Citaat:

België sloot 2012 af met een begrotingstekort van 3,9 procent van het bruto binnenlands product. Dat blijkt donderdag uit een mededeling van het Instituut voor de Nationale Rekeningen. De kapitaalinjectie in Dexia van eind vorig jaar was goed voor 0,8 procent van het deficit.


Na een tekort van 3,7 procent in 2011 klokte België vorig jaar af op 3,9 procent. Ons land komt zoals verwacht dus niet tegemoet aan de doelstelling die Europa had opgelegd. In het kader van de procedure wegens buitensporig tekort moest het deficit immers onder drie procent duiken. Maar ook zonder de kapitaalsinjectie bij restbank Dexia toornt het tekort boven die drempel van 3 procent.

De primaire uitgaven stegen met 1,4 procent tot 51,3 procent. De toename is voornamelijk het gevolg van de stijgende uitgaven in de sociale zekerheid (+0,7 procent) en de overige kapitaaluitgaven (+0,5 procent). De rentelasten stegen met 0,1 procent, tot 3,4 procent. De ontvangsten namen met 1,3 procent toe tot 50,8 procent.

De staatsschuld steeg met 1,8 procent tot 99,6 procent. Naast de financiering van het overheidstekort valt de stijgende overheidsschuld voor 1,7 procent toe te schrijven aan de bijdrage aan de Europese noodfondsen. Dat werd enigszins gecompenseerd door onder meer de inzet van liquiditeiten die beschikbaar waren na de uitgifte van staatsbons eind 2011 en terugbetalingen van KBC.

Met een tekort van 0,1 procent deden de gemeenschappen en gewesten 0,1 procent beter dan het voorgaande jaar. De lokale overheden gingen dan weer 0,3 procent in het rood, een verslechtering van 0,2 procent. De sociale zekerheidsinstellingen tenslotte vertoonden een deficit van 0,1 procent.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908