Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40375

Sp.a : bussen trager dan 12 kilometer per uur.

$
0
0
Brussels parlementslid Jef Van Damme (sp.a) wil meer vrije busbanen om van het openbaar vervoer een volwaardig alternatief te maken voor de auto.

Brussels parlementslid Jef Van Damme vroeg aan minister Brigitte Grouwels naar de snelheid van buslijnen in Brussel. Uit cijfers blijkt dat 30 van de 50 buslijnen de vooropgestelde snelheid van 17 km/u niet haalt tijdens de spits. Lijnen 61, 54, 34, 71 en 38 zijn goed voor 20% van de bussen en halen zelfs geen 12km/u. Jef Van Damme: “De situatie verbeterde de afgelopen jaren niet, hoewel het bovengronds openbaar vervoer een prioriteit was van de regering. Bussen rijden zich nog te vaak vast in autofiles en er komen niet snel genoeg vrije busbanen bij. Als we van het openbaar vervoer een volwaardig alternatief willen maken voor de auto moeten we juist inzetten op vrije bus- en trambanen. Dat betekent minder plaats voor de auto in de stad en dus een portie politieke moed. Die is er niet waardoor Brussel stil blijft staan.”

Uit een antwoord van de minister op een vraag van Jef Van Damme blijkt dat minstens 5 buslijnen problematisch zijn wat betreft de reissnelheid. Het gaat om de lijnen 61, 54, 34, 71 en 38 of 20% van het aantal bussen. De gemiddelde theoretische reissnelheid ligt er onder de 12 km/uur, terwijl 17 km/u het doel is. Dertig van de 50 lijnen halen geen 17 km/u tijdens de spits. Jef Van Damme: “Dit toont aan dat de bussen zich vastrijden op het moment dat de autofiles ontstaan. Ik vraag daarom om in te zetten op vrije busbanen, een goedkope en snelle oplossing voor de trage buslijnen.”

De gerealiseerde tijdswinst betekent een betere service voor de reizigers en een kostenbesparing voor de MIVB. Tegelijkertijd gaat de luchtkwaliteit erop vooruit en worden automobilisten zichtbaar aangespoord om het openbaar vervoer te nemen.

sp.a stelde vorig jaar al een lijst op met noodzakelijke busbanen die nog deze legislatuur kunnen gerealiseerd worden:

1. De uitbreiding van de vrije busbaan op de Kroonlaan met de Troonstraat en de Generaal Jacqueslaan. Eénrichtingsverkeer voor de gewestweg Elsensesteenweg zodat een vrije busbaan mogelijk wordt. Een eigen bedding in de Baljuwstraat;

2. Een vrije busbaan op de Ninoofsesteenweg en later een tramlijn van Weststation tot Westland Shopping;

3. De heraanleg van de Kuregembrug over het kanaal in Anderlecht met voorrang voor tram en bus en een vrije bus- en trambedding in de de Fiennestraat;

4. In Schaarbeek een vrij busbaan op de Haachtsesteenweg;

5. De gewestwegen Alsembergsesteenweg en Charleroisesteenweg kunnen snel een eigen bedding krijgen.

Volgens Jef Van Damme is er vooral politieke moed nodig. Om eigen beddingen te realiseren moeten er parkeer- en rijstroken geschrapt worden. Gemeenten en gewest durven dit vaak niet, hoewel ze de noodzaak ervan inzien. Nochtans stelt het Iris 2-plan dat het autoverkeer tegen 2018 met 20% moet dalen, waardoor de plaats voor de auto moet afnemen ten voordele van het openbaar vervoer.

Jef Van Damme: “Voor een openbaar vervoer als volwaardig alternatief voor de auto zijn er 50% vrije busbanen en 90% vrije trambeddingen nodig. We kunnen niet wachten op de grote mobiliteitsingrepen die pas binnen 10 jaar een oplossing zullen zijn. Ik vraag om vandaag de politieke moed op te brengen om beslissingen in het belang van Brussel te nemen.”

Pieter Van Damme
Fractiesecretaris sp.a-fractie
Brussels Hoofdstedelijk Parlement
Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 40375