Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

Climaxi/friends of Mother Earth : The Promised Land, nu ook in België?

$
0
0
Vandaag is de film ''The Promised Land'' officieel in première gegaan. De film heeft in andere landen veel stof doen opwaaien omdat er een niet al te mooie kant van de schaliegas industrie wordt getoond.

Matt Damon speelt in deze film de zakenman Steve Buttler die samen met zijn collega in een arm Amerikaans plattelandsstadje boorrechten probeert op te kopen. In het begin lijken de mensen hier positief tegenover te staan, totdat een milieuactivist met verontrustende foto’s ten tonele verschijnt. Vooral in Amerika is er veel te doen geweest omtrent de film, omdat het de schaliegasindustrie laat zien als een meedogenloze en manipulatieve industrie.

In België zijn nog geen concrete plannen voor schaliegasontginning, maar het Australische Dart Energy heeft wel haar oog laten vallen op het steenkoolgas in de Limburgse kempen. Samen met de LRM (Limburgse Reconversie Maatschappij) zijn zij de onderneming Limburg Gas begonnen. Eind april kregen ze van Minister van Milieu Schauvliege groen licht om naar steenkoolgas te speuren.

De omstreden methode fracking die in de film veel besproken wordt, zal in België niet gebruikt worden, maar dat betekent niet dat steenkoolgasboringen zonder risico's zijn. Het grootste risico vormt het water dat bij de boringen opgepompt wordt. Dit water is zwaar vervuild doordat het tegen de steenkoollagen aan heeft gezeten, kan radioactief zijn en bevat zware metalen. Er zijn nog geen goede methodes gevonden om dit water te zuiveren. Daarnaast worden er nog steeds chemicaliën gebruikt bij het boren, in de boorvloeistof. Methaanlekken zorgen ervoor dat het gas helemaal niet CO2neutraal is. Bovendien zullen, ook de proefboringen, zorgen voor erg veel lawaaioverlast en zal er veel nieuwe infrastructuur moeten komen in het landelijke Limburg. De boringen zullen in Limburg weinig banen opleveren, maar brengen mogelijk het toerisme en de landbouw in gevaar.

In de film werd duidelijk dat als ze in Amerika naar gas willen boren, ze de grondeigenaren daar een flinke vergoeding voor moeten geven. In Vlaanderen is dat echter niet het geval. In 2009 is het decreet diepe ondergrond ingevoerd, waardoor alle koolwaterstoffen in de diepe ondergrond nu eigendom zijn van het Vlaamse gewest.

Wereldwijd is er ontzettend veel verzet tegen onconventionele gaswinning en in veel gevallen is dat ook zeer succesvol gebleken. In Australië, het thuisland van Dart Energy, was zoveel verzet tegen de steenkoolgasboringen dat Dart veel van haar plannen heeft moeten afblazen. In Vlaanderen werken Friends of the Earth en Climaxi aan de campagne Stop Steenkoolgas. Nicola Freeman verklaart: “We willen geen Promised Land scenario’s hier in Limburg waarbij de gasindustrie pogingen onderneemt om zogezegd rendabele projecten te verkopen aan lokale gemeenschappen die uiteindelijk desastreus blijken te zijn voor mens en milieu. Daarom vragen we de Vlaamse regering om geen goedkeuring te geven vooraleer een breed maatschappelijk debat heeft plaatsgevonden.”

--
Famke Vekeman

Friends of the Earth Vlaanderen en Brussel
www.motherearth.org

Climaxi vzw
www.climaxi.be

Maria Hendrikaplein 5 Bus 401
9000 Gent

Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908