Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

Stad Antwerpen treedt strenger op tegen fout sorteren van PMD-afval

$
0
0
Meer dan een derde van het Antwerpse PMD-afval dat in 2013 werd opgehaald, hoort niet in de blauwe zak thuis. De verwerkingskosten voor dit slecht gesorteerde afval zijn hoog. In samenwerking met Fost Plus werkte de stad een nieuwe aanpak uit om dit op te lossen. Vanaf 22 mei controleren stadsmedewerkers van het ‘Team Beter Sorteren’ de aangeboden PMD-zakken. De stad trekt hiermee een duidelijke lijn: afval moet niet alleen snel van de straten worden gehaald, het is ook aan de Antwerpenaars om het correct aan te bieden.

Selectieve ophaling blijft belangrijk
15 jaar geleden startte de stad Antwerpen met de selectieve inzameling van huishoudelijk afval. Naast plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD), wordt ook glas, papier en karton en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) apart opgehaald. De invoering van deze gescheiden ophaling ging gepaard met een stadsbrede sensibiliserende campagne.

Ook het materialendecreet van 2012 benadrukt het belang van recyclage. Dit decreet, door de Vlaamse volksvertegenwoordigers goedgekeurd in december 2011, biedt een wettelijk kader voor een duurzaam materialenbeleid. Bijna alle afvalstoffen zijn opnieuw bruikbaar als grondstof. Een intensief verwerkingsproces garandeert een optimaal hergebruik. Dat verwerkingsproces verloopt uiteraard vlotter als er van bij het aanbieden aandacht wordt besteed aan de zuiverheid van de afvalfracties. Het is dus belangrijk om blijvend correct te sorteren om de efficiëntie van het verwerkingsproces te vergroten.

Communiceren alleen leidt niet tot de gewenste resultaten
Sinds 2007 voerden zowel de stad als Fost Plus verschillende sensibiliseringsacties omtrent het sorteren van PMD. Van 2010 tot 2012 werden er PMD-zakken gecontroleerd en kregen de betrokken bewoners opnieuw een flyer met de sorteerregels. In 2012 was er de stadsbrede campagne ‘De P van PMD staat voor plastic flessen en plastic flacons’. Jaarlijks krijgen Antwerpenaars een ophaalkalender met alle sorteerinformatie. Ook op www.antwerpen.be staat alle info die de Antwerpenaars nodig hebben om correct te sorteren. De stad sensibiliseert kinderen vanaf kleuterleeftijd met het project ‘propere school, propere stad’. Op infomomenten en openingsfeesten van sorteerstraatjes wordt ook de sorteergids aangeboden.

Bij de start van de gescheiden ophaling lag het percentage onzuiver afval opmerkelijk lager dan nu. Tot 2005 schommelde het residupercentage rond een aanvaardbare 20%. Residu is het afval dat als PMD-afval wordt aangeboden, maar er niet in thuis hoort. Sinds 5 jaar stijgt dit residupercentage boven de 25%. Vanaf 2012 werd zelfs de grens van 30%, soms zelfs 35% bereikt. In Antwerpen hoort momenteel dus een derde van het aangeboden PMD-afval, of bijna 3000 ton, niet thuis in de blauwe zak. Dat is bijna het dubbele tegenover 15 jaar geleden.

Om een deel van het vervuilde PMD-afval alsnog te kunnen verwerken en recycleren, is een intensief sorteerproces nodig. Medewerkers van sorteerinstallaties zoals Indaver in Willebroek, moeten het PMD-afval machinaal en manueel uitsorteren. De kosten voor de verwerking liggen daardoor hoger dan wanneer het afval correct wordt aangeboden. Bovendien vraag deze aanpak ook veel energie en gaat een deel van de potentieel herbruikbare grondstoffen verloren. Dat vermindert danig de milieuwinst van het recyclageproces.

Stad zal strenger optreden tegen het fout aanbieden van afval
Afval verkeerd aanbieden, sluikstorten en zwerfvuil achterlaten, kosten de stad veel geld. Voor een proper straatbeeld moet dit afval immers zo snel mogelijk verwijderd worden, ook al liggen de kosten hiervan hoger. De stad wil daarin een lijn trekken en ook de medewerking van de Antwerpenaars hierin benadrukken. Fost Plus en de stad Antwerpen zijn ervan overtuigd dat het sorteren in Antwerpen opnieuw beter kan. Vanaf 22 mei zal daarom het ‘Team Beter Sorteren’ de aangeboden PMD-zakken controleren. Als er meer dan drie fouten in de PMD-zak zitten, kleven de medewerkers een rode sticker op de zak. Daarop vindt de burger instructies. Hij moet de zak weer binnen zetten, het foute afval uit de zak halen en bij een volgende ophaling correct aanbieden. Een medewerker zal ook aanbellen om de sorteerregels indien nodig te herhalen en om meer informatie te geven over het aanbieden van afval.

Als de bestickerde zakken een dag nadien nog buiten staan, zullen ze beschouwd worden als sluikstort. Ze worden dan door de sluikstortwagen opgehaald, waarna ze worden verwerkt als restafval. Zo hoopt de stad dat het PMD-afval zuiverder afgevoerd kan worden naar de verwerkingsinstallaties, zoals Indaver.

Naast Antwerpenaars die hun afval onbewust verkeerd sorteren, zijn er ook die moedwillig hun afval verkeerd aanbieden. Tegen beide wordt vanaf nu strenger opgetreden. Wie enkele sorteerfouten maakt in zijn PMD-zak, zal naar aanleiding van de vaststellingen voorlopig geen GAS-boetes krijgen. Maar wie meerdere keren in overtreding gaat, kan zich wel verwachten aan een boete. Wie de PMD-zak gebruikt om restafval aan te bieden, zal meteen worden beboet.

Correct sorteren is een kleine moeite
PMD sorteren is makkelijker dan vaak wordt gedacht. Om correct te sorteren, volstaat het om nog eens even de info van de PMD-zak of de ophaalkalender te bekijken. De vaakst voorkomende fouten (40%) gebeuren bij de P van PMD. De P staat enkel voor plastic flessen en plastic flacons. Verder horen ook metalen verpakkingen en drankkartons thuis in de PMD-zak. Veel Antwerpenaars denken dat ook andere plastic voorwerpen, zoals yoghurtpotjes en botervlootjes in de PMD-zak mogen. Dat idee bestaat bij veel goedbedoelende mensen, die ervan overtuigd zijn dat ze hun afval correct aanbieden. Ook zij zullen nu nogmaals de sorteerregels moeten bekijken alvorens hun PMD-afval buiten te zetten.

Meer informatie over het aanbieden van afval en de nieuwe PMD-actie is te vinden op www.antwerpen.be en op www.dna.be. Voor vragen over sorteren of afval, kunnen Antwerpenaars ook steeds de infolijn bellen op het nummer 03 22 11 333.

Ook op de website www.betersorteren.be van Fost Plus staat alle informatie over het aanbieden van PMD-afval, glas en papier/karton, en een ‘sorteertest’.

Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908