Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

Reconstructie : de berekende bocht van Bracke

$
0
0
Deze volgens mij goede reconstructie geeft wat achtergrond info over hoe de fameuze bocht van bracke is kunnen ontstaan, en verklaart de nogal paniekerige over reacties van sommige partijtoppers en de nogal overdreven wil om alles kapot te relativeren.

Wat denken jullie ?


Citaat:

De Morgen 7 september

Reconstructie : vlaams-nationalisten stomen draaiboek klaar voor na verkiezingen van 25 mei 2014


N-VA rekent op MR voor een economische herstelregering na de verkiezingen van 25 mei. De bocht van "stouterik" Siegfried Bracke was helemaal niet onbezonnen.

Luieren is niks voor bart de wever. in juli en augustus werkte de nva voorzitter de ideale strategie uit voor na de vlaamse, federale en europese verkiezingen. Urenlange sessies hield hij, met vertrouwelingen binnen en buiten zijn partij. Jan jambon, ben weyts, liesbeth homans, huub broers, siegfried bracke, mahias diependaele, philippe muyters en geert bourgeois schoven allemaal aan bij de antwerpse burgemeester. Vaak gingen die sessies door op restaurant. De wever werkt in antwerpen de lijst af van alle restaurants die in Gault Millau staan, en neemt zijn partijgenoten graag mee. Verschillende keren hield de groep ook gezamenlijke vergaderingen n op het partijhoofdkwartier of in antwerpen. Deze voormiddag komt ook een werkgroep samen over het confederalisme.
Het vertrekpunt van deze gesprekken waren de twee vorige federale verkiezingen. "In 2007 en 2010 hebben wij de verkiezingen gewonnen en de onderhandelingen verloren", zegt een betrokkene. "Twee keer maakten de franstaligen duidelijk dat demandeur de rien waren. Zij zaten in een zetel. Zij konden ons uitroken." In die oncomfortabele positie wil de n-va geen derde keer belanden. De vlaams nationalisten willen de logica omdraaien. "wij moeten in een zetel kunnen zitten en acheroverleunen. Niet de franstaligen."
Zo snel mogelijk na de verkiezingen wil nva een socio economische herstelregering opstarten. Die moet beperkt zijn in omvang en bevoegdheden. Acht à negen ministers is genoeg, valt te horen. Die ploeg kan al lastenverlagingen doorvoeren, de staatsschuld inperken en snoeien in de overheidsuitgaven. Met zo'n ambities is het evident dat nva naar MR kijkt als de grootste, franstalige coalitiepartner. Het rechtse beleid dat mr en nva samen uittekenen op het federale niveau moet de ps overtuigen van de noodzaak van een radicale staatshervorming. Een voorbeeld : mr en nva beperken in de federale coalitie de werkloosheidsuitkeringen in de tijd. "de effecten zullen meteen voelbaar zijn in wallonië". Als het belgisch staatsapparaat niet meer in hun voordeel werkt, worden de franstaligen de vragende partij voor meer bevoegdheden bij de deelstaten."
De druk voor een nieuwe staatshervorming komt dan niet meer van de vlamingen, maar van de franstaligen. Ze verschuift van vlaanderen naar wallonië. Die omgekeerde druk moet maken dat de confederale staat nog maar een paar armlengtes ver is. De walen moeten inzien dat ze het beter zullen hebben als ze volledig hun zin kunnen doen in wallonië.
De communautaire onderhandelingen wil nva beginnen vanaf een blanco blad. Daarop leggen de partijen enkel vast wat nog federaal blijft, alle andere bevoegdheden gaan automatisch naar de deelstaten. Er zijn geen honderden paginas meer nodig aan nieuwe wetteksten, er moet geen horderden uren gekissebist worden over punten en kommas. Meer dan een A4 heb je niet nodig, droomt een kopstuk.
Stukken en brokken van deze strategie lekten vorige week uit in het interview van siegfried bracke in de standaard. Meteen stond de partij op stelten, niet het minst omdat enkel een klein kringetje ingewijden op de hoogte was van deze strategische ommezwaai. Brackes ontboezeming was dus geen toevallighei, hoggstens kwam ze veel te vroeg naar buiten. Elke strategie vertoont blinde vlekken of manco's , ook deze. Zal MR genoeg stemmen halen om de ps buiten de regering te houden ? Waarom geen regering met een franstalige minderheid ? werpt een betrokkene op. De bereidwilligheid van mr wil nva desnoods afkopen met de sleutels van de wetstraat 16 voor didier reynders. Nva heeft absoluut geen zin in het premierschap, een extra troef om renynders en co over de streep te trekken.
Reynders en de wever zijn meer dan ideale bondgenoten op papier. Ze spreken elkaar geregeld over de politieke toestand, wisselen informatie uit en maken samen een stand van zaken op. Een formeel akkoord voor na de verkiezingen is er niet, aftastende gesprekken wel.
Wat denkt u dat ondernemers het eerst vragen als ze samenzitten met de wever en reynders ? klinkt het.
Nog voor ze goeiemorgen zeggen , vragen ze om een centrumrechtse regering. Dat reynders deze week pleitte voor een voortzetting van de huidige klassieke coalitie hoeft een alliantie met nva niet uit te sluiten.
. Ik vind het maar normaal dat reynders in de media afstand houdt van de nva zegt een parlementslid. Als hij nu tegen ons aanschurkt, geeft hij de ps een cadeau. De socialisten zullen roepen dat elke stem voor MR er eentje voor de separatisten is. Reynders is de slimste vos van de wetstraatroedel.
CDH lijkt de enige mogelijke partner van mr aan franstalige kant. Onmogelijk is dat niet : de nieuwe generatie van voorzitter Benoit Lutgen en staatssecretaris melchior wathelet is uit ander hout gesneden dan vicepremier en ex-voorzitter joëlle Milquet. Lutgen kan het erg goed vinden met mr voorzitter charles michel. N-VA meent dat het cd&v en open vld zal meekrijgen in haar rechts project. Die partijen zeggen dan wel dat ze geen nieuwe staatshervorming willen, voor nva is dit slechts strategie. Alle kiezers die meer autonomie willen, hebben wij al van hen afgesnoept. Daarom hebben ze hun communicatie aangepast.
Voorzitter gwendolyn rutten mag het confederalisme dan wel openlijk hebben afgezworen, bij nva merken ze fijntjes op dat het nog steeds in het partijprogramma van open vld staat. De fiscale hervorming van vijf miljard waarvoor de liberalen pleiten, past perfect in het rechts-economisch plaatje van de vlaams-nationalisten. CD&V voorzitter wouter beke promootte deze week in le vif/l'express het positief confederalisme, wat nva overtuigt dat het ook daar gehoor zal vinden.
De strategie van de 'omgekeerde druk' is doorgesijpeld tot in het middenkader van nva en daar grotendeels aanvaard. "ik was serieus verrast door de uitspraken van siegfried" , zegt een volksvertegenwoordiger. " Maar inhoudelijk zijn ze niet verkeerd. Allicht stampte hij iets te hard tegen de schenen van de randflaminganten binnen onze partij. Ik volg zijn analylse "
In de hoogste regionen heeft de wever wel nog wat masseerwerk voor de boeg. "het incident is gesloten", luidt het daar misnoegd. "als dit brandje niet snel geblust was, had het enorm veel schade kunnen berokkenen. " Mensen als ben weyts of theo francken hebben er moeite mee dat dit de voornaamste strategie is vanaf 25 mei , maar schuwen openlijke kritiek. Daarvoor blijft de partijdiscipline te groot.
Binnnen de vlaamse regering gaat de mare dat de wever bracke de opdracht heeft gegeven deze piste naar buiten te brengen. "of bracke is uitgestuurd door bart de wever ? het zou me niet verbazen" , zegt een parlementslid. "als je iemand zo'n opdracht geeft, bij wie kom je dan uit ? Het moet een zwaargewicht zijn, iemand van wie je een soloslim verwacht. Dan kom je uit bij bracke. Zeker omdat hij geen grote federale ambities koestert. Hij zou liefst europa intrekken." Formeel wordt in alle toonaarden ontkend dat de wever het meesterbrein achter de bocht van bracke is. "De volledige tekst heeft hij volgens mij wel niet gelezen. Anders had Bart de scherpe kantjes er afgevijld."

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908