Quantcast
Channel: Politics.be
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908

N-VA Praatpalen pas na 2015 overbodig

$
0
0
In 2012 werd er aan 3461 oproepen via de praatpalen langs de autosnelwegen een gevolg gegeven. Dat zijn bijna tien oproepen per dag: "Toch nog verrassend veel in dit digitale tijdperk", aldus Vlaams Volksvertegenwoordiger Lies Jans die de cijfers opvroeg.

Het gebruik van de praatpalen volgt wel een dalende lijn. Zo werd er in 2003 nog aan 9748 oproepen een gevolg geven. Deze daling is natuurlijk recht evenredig met de opkomst van de mobiele telefoon. In Nederland komt nog geen half procent van de oproepen die bij de ANWB binnenkomen en die leiden tot hulpverlening van een praatpaal. In 2012 waren er niet meer dan 7394 oproepen voor een totaal aan 3323 praatpalen.

"De onderhoudskosten bedragen bij onze noorderburen bijna een half miljoen euro. De Nederlandse minister stelde daarom dat een afbouw van de praatpalenservice op termijn mogelijk is", aldus Lies Jans, die voor de N-VA in de commissie mobiliteit zetelt.

"In Vlaanderen zitten we in 2012 aan 3461 oproepen voor ongeveer 1350 praatpalen. Dat zijn relatief vergelijkbare cijfers. De onderhoudskost bij ons ligt met 834 116 euro wel een stuk hoger. Dat is 241 euro per oproep", rekende Lies Jans uit.

"Ondertussen is het wachten op het eCall-systeem. Daarmee worden de hulpdiensten automatisch verwittigd bij een ongeval. Dat systeem moet vanaf 2015 verplicht in elke auto zitten. Minstens tot dan zullen de praatpalen nog nuttig zijn. Dat werd ook zo door de minister bevestigd. Er werd wel al een samenwerking opgestart met de wegbeheerders van Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor kan Vlaanderen sneller op toekomstige opportuniteiten inspelen", besluit Lies Jans.



Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 39908