Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40297

N-VA : Besparen waar het kan, investeren waar het moet

Het Vlaams Parlement debatteerde vandaag over de septemberverklaring en de begroting voor 2014. De Vlaamse Regering begint aan haar laatste werkjaar van deze bestuursperiode. N-VA-fractieleider Matthias Diependaele blikt tevreden terug en kijkt hoopvol, maar niet zonder verwachtingen, vooruit.

"Deze Vlaamse Regering slaagt er in om, met dank aan minister van Financiën Muyters, voor de vierde keer op rij een begroting in evenwicht af te leveren. Dat is de beste garantie op de toekomst. Op enkele Duitse deelstaten na doet geen enkele regio in Europa ons dat na. Tegelijkertijd blijven we de Vlaamse schuld geleidelijk aan afbouwen."

De Vlaamse Regering doet dat zonder bijkomende belastingen. Ze kiest ervoor om te besparen op het eigen apparaat. Gezonde financiën en een efficiënte overheid zorgen ervoor dat er kan geïnvesteerd worden: in de economie, in ondernemingen, maar ook in mensen.
"Geen gemakkelijke oefening, want het Vlinderakkoord kost Vlaanderen volgend jaar 170 miljoen euro. In 2015-2016 zal die doorschuifoperatie oplopen tot 2,5 miljard euro. Dat legt een loodzware hypotheek op de Vlaamse begroting. Vlaanderen krijgt dan wel extra bevoegdheden, het betaalt daar zeer veel geld voor."

Het contrast tussen de Vlaamse en de federale begroting kan niet groter zijn. De voorbije 5 jaar heeft de Vlaamse Regering de begrotingsinspanningen voor 67 procent gerealiseerd met echte besparingen en voor slechts 33 procent met belastingen. Federaal doet men exact het omgekeerde (35 procent besparingen, 65 procent belastingen).

De Vlaamse overheid zal het aantal ambtenaren verminderen met 6,5 procent en bespaart in deze bestuursperiode 1,5 miljard euro op het overheidsapparaat. "Dit is de weg naar een slanke en efficiënte overheid. De overheid moet ook in moeilijke tijden eerst naar zichzelf kijken."

Deze Vlaamse Regering blijft ook investeren in de economie, ook al zijn de middelen beperkt en moest er nog bijkomend bespaard worden. "Met de verhoogde fiscale aftrek voor investeringen in materieel en outillage geeft minister Muyters een sterke impuls aan het bedrijfsleven in Vlaanderen. Vlaanderen blijft investeren in de bouw van scholen, rusthuizen, ziekenhuizen en kinderopvangplaatsen. Kortom, de N-VA blijft werken aan een sociaal en welvarend Vlaanderen."
Vlaanderen doet een stevige duit in het zakje van het concurrentiepact, en heeft daarbij niet gewacht op federale maatregelen. Dat neemt niet weg dat de sleutel wel daar ligt. Enkel een structurele loonlastenverlaging kan dit pact de nodige kracht geven.

Maar de Vlaamse Regering investeert ook in de ruime zin van het woord. Niet enkel in harde materie, maar ook in het terugdringen van kinderarmoede: Er wordt 4,5 miljoen voorzien die de steden en gemeenten specifiek kunnen gebruiken voor de strijd tegen kinderarmoede. Armoedebestrijding is en blijft daarmee een terechte prioriteit van deze Vlaamse meerderheid. "Onze fractie rekent erop dat deze middelen zo efficiënt mogelijk worden ingezet. Niet het kader van tijdelijke projecten, maar wel in de werking van lokale OCMW’s, bijvoorbeeld in het kader van budget- en schuldhulpverlening."

Matthias Diependaele roept de regering tenslotte op om werk te maken van de dossiers die nog op de plank liggen. Hij verwacht dat de omgevingsvergunning van minister Muyters en minister Schauvlieghe heel binnenkort zal goedgekeurd worden, zodat we eindelijk een antwoord kunnen bieden op die roep naar administratieve vereenvoudiging die al sinds 1987 klinkt. Daarnaast moeten de engagementen rond de verschillende mobiliteitsdossiers worden ingelost. Voor de onderwijshervorming moet het nodige draagvlak worden gecreëerd bij de leerkrachten, directeurs en iedereen aan de basis, niet enkel bij de koepels.

"Gezonde financiën. Besparen waar het kan, investeren waar het moet. Zorgen dat iedereen mee kan. Dat zijn de krachtlijnen uit deze begroting voor de N-VA fractie."

Contactinfo:
Ferry Comhair, Woordvoerder N-VA-fractie Vlaams Parlement
E-post: ferry.comhair@vlaamsparlement.be

Auteur(s):
Matthias Diependaele, Fractieleider Vlaams Parlement
Thema('s): Begrotin

Bron: politics.be

Viewing all articles
Browse latest Browse all 40297